Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Elitní zabijáci práskají svými mocnými kníry

Kultura

  17:00
PRAHA - Začíná-li filmové dílo titulkem „založeno na skutečné události“, je třeba být ostražitý. To sdělení často slouží jako alibi, jež má ospravedlnit nesmysly, které budou následovat. „My si tu příšernou ptákovinu nevymysleli, jejím autorem je... život sám. Tak ji koukejte zbaštit, naviják se bude servírovat potom.“

Vousy útočí. Bývalí zabijáci v akci. foto: Reprofoto

V případě snímku Elitní zabijáci režiséra Garyho McKendryho se smělé tvrzení o pravdivosti příběhu zakládá na tom, že film je adaptací knihy Feather Men (1991) Ranulpha Fiennese. Byla prezentovaná literatura faktu, nikdo tomu ale nevěřil – z dobrých důvodů. Film navíc syžet knihy dosti podstatným způsobem mění. Asi tak.

McKendryho film se odehrává v 80. letech a nostalgie z něj vane velmi silně – všechny ty staré modely aut a hlavně – ty neuvěřitelné (byť spíš do „sedmdesátek“ náležející) kníry, kotlety, licousy. Nemálo z těch elitních zabijáků z titulu by vyhrálo konkurs na bubeníka skupiny Moody Blues a ani by při tom nemuseli vzít do rukou paličky.

Značně retro je i zápletka filmu, připomíná ne tolik dobové akční filmy, jako spíš špionážní dramata, plná tajných organizací uvnitř tajných organizací, nad nimiž jsou ještě další tajné organizace a celé to je – vlastně docela milým způsobem – „na hlavu“.

Elitní zabijáci jsou film i na dnešní poměry mimořádně stupidní, často je to ale stupidita jaksi vroucná, člověk se nechá omývat jejími vlahými vlnami, ukolébat se jí. Hlavním hrdinou je zabiják Danny (Jason Statham s obvyklým strništěm), který zjistí, že je na svou práci přeci jenom moc velká citlivka, a pověsí pistoli s tlumičem na hřebík. Jak už to tak bývá, musí ji zase sundat.

Elitní zabijáci

Režie: Gary McKendry
Hrají: Jason Statham, Clive Owen
USA, 2011
Premiéra 6. 10.

Umírající ománský šejk Amr (Rodney Afif, dlouhý vous) totiž drží v zajetí Dannyho mentora Huntera (Robert de Niro – přerostlé strniště). A od hrdiny chce maličkost – zabít zabijáky, co během povstání proti místnímu sultánovi zabili jeho tři syny. A musí to vypadat jako nehoda. A musí nahrát jejich doznání. Byla by to pěkná fuška, oběti naštěstí příkladně spolupracují.

Danny má navíc k ruce zkušené parťáky, především Daviese (Dominic Purcell), ten má licousy, jaké jste neviděli přinejmenším do chvíle, kdy se na plátně objeví první cíl – muž jménem Harris (Lachy Hulme), na nějž hrdinové uplatní staré dobré uklouznutí v koupelně.

Vousy útočí. Bývalí zabijáci v akci.

Po Dannym a jeho týmu ale jde tajná organizace Feather Menů, jejíž operativce vede ostrý chlapík Spike (Clive Owen, knír vojenský, ostře řezaný, kníry jeho šéfů jsou už prořídlé – pánové jsou v letech). A pak jsou tam ještě nějací dvojití agenti a agenti třetích stran.

Akční scény – zmiňovaná je třeba ta, v níž Statham bojuje přivázán k židli – střídají pasáže, v nichž herci předstírají, že jejich postavy nemají ani tušení o tom, že se chovají jako naprostí... tamti. Statham se kromě toho přičinlivě kaboní. Aby taky ne, když se mu stýská po přítelkyni, jež se doma bez něj nudí tak, až z toho rozhazuje po poli seno, jež si tam přivezla v autě.

Dojde i na moudra typu „zabíjet je snadné, těžké je s tím pak žít“. No – podle dění na plátně soudě, to zas až taková fuška není. Jedno poučení ale Elitní zabijáci přinesou – chcete-li střelit nepřítele zezadu do hlavy, je dobré si k tomu nevybrat okamžik, kdy k ní svou hlavu zepředu tiskne přítel. Jinak následuje to, čemu mladí říkají „fail“.

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...