Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Potíže Harryho Pottera 20 let od premiéry. Kritici hledají na příběhu moderní nedostatky

První díl kouzelnické ságy Harry Potter a Kámen mudrců se na plátnech kin objevil v listopadu před dvaceti lety. Z tehdejších dětských fanoušků jsou dnes rodiče a příběhy brýlatého kluka a jeho přátel se stejným zaujetím hltají jejich potomci. Fenomén Harryho Pottera neztrácí na síle, důkazem je i připravovaný seriál. Čím to je? A proč se jeho autorka dostala do potíží?
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Kdyby nebylo Harryho Pottera, tak nikdo nezná Daniela Radcliffa.

Neznámý Daniel Radcliffe by neměl nikde prostor ke sdělování takových naprostých ptákovin dvacet let po funuse. A i kdyby ho náhodou měl, tak si toho nikdo ani nevšimne.

0 0
možnosti

Ono by bylo obtížné psát roky knížky podle pravidel, co si aktivista určí o 20 let později podle momentální nálady. Ty nápady jdou až do absurdity, kdy jeden aktivista brojí pro zákaz knih, kde je na obrázku asiat v kimonu nebo jí hůlkami, protože jde o stereotyp. A druhý aktivista útočí na evropskou modelku v kimonu, protože si prý přivlastňuje asijskou kulturu. Už to ani není k smíchu.

1 0
možnosti

Dalším "moderním nedostatkem" je, že ty knihy o HP jsou plagiát. S tématem "internátní" školy čarodějů, kde je rivalita žáků a významnou roli tam hrají učitelé, přišla už v roce 1968 Ursula Le Guinová v Čaroději Zeměmoří... Dnes by určitě Ursula vysoudila stamilionové odškodné (a do značné míry oprávněně, protože opravdu J.K. pohádkově zbohatla na cizí myšlence!

1 0
možnosti

Tady přece nejde o to, kdo první napíše knížku o čaroději, ale kdo ji napíše tak zajímavě, aby to byl hit. Kde kdo píše o vraždách a nemá na Aghatu Christie...

0 0
možnosti

"...obává se jen možných nedobrých důsledků přehnaného aktivismu" - v tom je celý problém současného světa a kritiky Harryho Pottera a jeho autorky.

1 0
možnosti