Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Filmy, u kterých určitě neusnete. Startuje přehlídka nejlepších filmových jednohubek Pragueshorts

Pedro Almodóvar uprostřed herců ze svého filmu Zvláštní způsob života: vlevo Jason Fernández a Ethan Hawke, vpravo Pedro Pascal a José Condessa foto: Pragueshorts

Poosmnácté se v Praze koná přehlídka krátkých filmů Pragueshorts. Zahájí ji kovbojka věhlasného tvůrce Pedra Almodóvara, jež měla premiéru v Cannes, a nebudou chybět ani další díla uvedená na velkých festivalech.
  10:00

Jedenáct minut trvá animovaný snímek 27, za nějž maďarská filmařka Flóra Anna Budaová získala na festivalu v Cannes Zlatou palmu a zvítězila s ním v příslušné kategorii také na přehlídce animovaných filmů v Annecy.

Zlatým medvědem pro krátký film z loňského Berlinale se zase může pochlubit francouzsko-libanonská filmová esej Housenky, na niž sestrám Michelle a Noel Keserwanyovým stačila necelá půlhodina.

Výrazné filmové dílo nemusí trvat několik hodin a pražská přehlídka krátkých filmů o tom každoročně přináší množství důkazů.

Ta letošní vedle již zmíněných titulů nabídne například temně humorný western s šokujícím finále Zlatá horečka od režisérů Toma Berkeleyho a Rosse Whitea, kteří za svůj předchozí krátký film Irské sbohem získali Oscara.

Žánr westernu navštívil i španělský fenomén Pedro Almodóvar, který do svého snímku Zvláštní způsob života obsadil herecké hvězdy Ethana Hawka a Pedra Pascala.

Mezinárodní soutěž festivalu Pragueshorts nabízí celkem sedmadvacet titulů, česká soutěž patnáct a i v ní jsou snímky, které si již stačily vydobýt respekt.

Jako třeba Electra Darii Kashcheevy, jež zvítězila na festival v Torontu. Další filmy budou mít na Pragueshorts světovou premiéru. Krátké filmy jsou samozřejmě uváděny v blocích – národní soutěž má tři, mezinárodní pět.

Šikana mezi skutečným a virtuálním světem

Třetí festivalová soutěž Labo je věnovaná experimentálním filmům: „Snímek AliEN0089 chilské režisérky Valerie Hofmannové, oceněný na festivalu Sundance Zvláštní cenou poroty za nejlepší režii cizojazyčného krátkého filmu, zkoumá šikanu bující na hranici mezi skutečným a virtuálním světem,“ přibližují pořadatelé jeden z jejích titulů.

Pragueshorts Film Festival

28. února – 3. března 2024

  • V pražských kinech Světozor, Bio Oko, Atlas a Kino Pilotů
  • Vybrané snímky z programu budou od 3. března ke zhlédnutí na platformě KVIFF.TV
  • Online část Pragueshorts potrvá do 17. března

Domácí tvorbu v sekci Labo zastupuje Zákon času Adély Babanové, jenž tematizuje naše podvědomí, strachy i sny vztahující se k budoucnosti.

Nabídkufestivalu doplňují další speciální sekce: na programu je mimo jiné živě moderovaná Brutal Relax Show – pásmo béčkových, parodických, bizarních a ztřeštěných snímků, v němž se představí mimo jiné film Čerstvá krev s Clarou McGregorovou v hlavní roli.

Nechybí blok Pragueshorts dětem a letošním speciálem je retrospektiva filmů Jiřího Mádla. Téma maskulinity z různých úhlů prozkoumává pět snímků v tematickém bloku Beta Boys.

Zájemci mohou na závěr přehlídky v Biu Oko absolvovat Dlouhou noc s krátkým filmem, kdy se bude promítat jedenáct soutěžních filmů a vítězné snímky mezinárodní soutěže a divácké ceny.

Autor:

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....