Neděle 5. května 2024, svátek má Klaudie
130 let

Lidovky.cz

Festival přiveze i dramatizaci slovenské knihy roku

Slovensko

  16:00
PRAHA - Oceněné tituly i novinky současné slovenské divadelní scény se představí v pražském Divadle Bez zábradlí na letošní přehlídce Slovenské divadlo v Praze. Od 2. května do 3. června tu bude uvedeno šest inscenací s hereckými hvězdami jako Milan Lasica, Szidi Tobias, Miroslav Noga či Marián Labuda ml.

Poloblačno foto: Slovenské divadlo v Praze

Divadlo Bez zábradlí festival pořádá poosmnácté. "Vybírali jsme z inscenací, které na Slovensku získaly prestižní divadelní ocenění nebo na ně byly nominovány. Přivezeme i dosud neznámé Divadlo Pôtoň s novinkou Psota, která nahlíží do současné slovenské reality," uvedla ředitelka přehlídky Hana Heřmánková.

Podle ní mají zavedené scény jako Radošinské naivní divadlo nebo Studio L+S v Praze své stálé příznivce. Zájem o ně je takový, že budou pravděpodobně přidávat další představení. Letošní ročník zahájí 2. května tragikomedie Polooblačno v podání Radošinského naivního divadla. V režii Juraje Nvoty bude mít českou premiéru.

Groteskní příběh Maloměšťákova svatba se představí 6. května. Drama světoznámého dramatika Bertolta Brechta nastudoval ve Slovenském národním divadle slovinský režisér Diego de Brea.

Překladatelka, kterou komunisté vymazali z literatury

Dramatizaci románu Jána Roznera Sedm dní do pohřbu uvede 17. května Slovenské komorní divadlo z Martina. Příběh o smrti a okolnostech pohřbu autorovy ženy, významné překladatelky Zory Jesenské, kterou komunistický režim "vymazal" ze slovenské literatury, se stal na Slovensku v roce 2009 knihou roku. Hru, která získala Cenu za nejlepší inscenaci, nastudoval Lubomír Vajdička.

Sedm dní do pohřbu

Grotesku Ondreje Šulaje z polistopadových časů Gazdova krev v podání divadla Astorka Korzo ď90 uvede festival 21. května. Režie se ujal Juraj Nvota, hrají Miroslav Noga, Szidi Tobias či Marián Labuda ml. Studio L + S představí 27. května hru Malé manželské zločiny, jejímž autorem je francouzský dramatik Eric-Emmanuel Schmitt. V hlavních rolích komorní inscenace o krásách i strastech manželství excelují Milan Lasica a Marta Sládečková, režii měl Vladimír Strnisko.

Přehlídku završí 3. června nezávislé Divadlo Pôtoň očekávanou novinkou Psota. Drsný příběh sociálního, emocionálního a morálního úpadku běžné slovenské rodiny napsal Michal Ditte. Vyšel přitom z terénního výzkumu, autentických příběhů a z dokumentů o nedávné slovenské minulosti.

Autor:

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....