Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Film o černošských letcích odradil studia

Kultura

  16:45
WASHINGTON - Známý americký režisér a producent George Lucas investoval 93 milionů dolarů (1,9 miliardy korun) z vlastních peněz do svého posledního filmu Red Tails (Červená kormidla). Žádné z velkých studií totiž podle něj nechtělo financovat snímek pouze s černošskými herci.

Záběr z filmu Red Tails foto: Reprofoto

Film líčí osudy jednotky černošských pilotů za druhé světové války. Lucas předložil projekt všem studiím, ale nechtěli ho, "protože tam nejsou žádné velké bělošské role". "Všem jsem jim to ukázal a říkali mi: Ne. nevíme, jak bychom takovému filmu dělali marketing," řekl Lucas v televizním pořadu The Daily Show. "Nevěří, že by takový film našel odbyt v cizině a to je 60 procent jejich zisku," dodal.

Lucas, který se proslavil především jako tvůrce ságy o Hvězdných válkách, je spoluautorem scénáře Red Tails a film produkoval. V režii Anthonyho Hemingwaye se v něm objevuje řada známých herců jako držitel Oscara Cuba Gooding Jr, Terence Howard a hvězda R&B Ne-Yo. Hrají piloty, kteří byli segregováni a většinu války nesměli létat. Skuteční černošští piloti dostali v roce 2007 zlatou medaili Kongresu od tehdejšího prezidenta George Bushe.

Žádné velké bělošské role

Lucas zdůraznil, že Red Tails se liší od předcházejících válečných snímků, kde se objevovali černoši, například od snímku Glory z roku 1989 z americké občanské války s Denzelem Washingtonem. "Hrají v tom jen černoši a nejsou tam žádné velké bělošské role. Je to jeden z prvních černošských akčních filmů. Není to Glory, ve kterém bílí důstojníci ženou tyhle kluky proti kanónům," řekl Lucas.

"Je to film s rozumnými náklady," uvedl s tím, že i tak na něj nesehnal prostředky. Na jeho natočení tak dal 58 milionů dolarů ze svého. Podle deníku The Hollywood Reporter přidal dalších 35 milionů na distribuci, kterou převzalo studio Twentieth Century Fox. Pokud si film, který jde do kin 20. ledna, povede dobře, má Lucas připraveno pokračování.

Autor: