Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Forest Whitaker namluví medvídka Jiřího Barty

Kultura

  13:29
PRAHA - Oscarový herec Forest Whitaker namluví postavičku medvídka Muchy z animované pohádky Jiřího Barty Na půdě aneb Kdo má dneska narozeniny?. Po uvedení ve Francii, Rumunsku, Maďarsku nebo Japonsku se nyní film o zapomenutých hračkách na staré půdě chystá do amerických kin.

Medvídek z filmu Jiřího Barty Na půdě foto: Reprofoto

"Cesta českých filmů do zahraničí je velmi obtížná, když se to ale povede, máme z toho velkou radost, fandíme v tom všem kolegům a všem našim filmům, kterým se to povede. Je v tom i povzbuzení do další práce, nových projektů," uvedl k úspěchu snímku Na půdě jeho producent Miloslav Šmídmajer.

V současné době se pracuje na anglickém dabingu. Americký herec, režisér i producent Whitaker, držitel Oscara za roli diktátora Imiho Armina ve filmu Poslední skotský král, namlouvá jednu z hlavních postav animovaného filmu, pohodového medvídka Muchu. V původní české verzi propůjčil Muchovi hlas herec a mim Boris Hybner.

Americký herec Forest Whitaker

Animovaný příběh, který mimo jiné nabízí oživená stará prostěradla, "sníh" padající ze vznášejících se polštářů, vysavač jako letadlo či staré oživlé hračky měl v Česku premiéru na začátku března 2009.

Film s rozpočtem 30 milionů korun natočený podle scénáře Edgara Dutky je určen především dětem, podle jeho tvůrců by však měl potěšit i dospělé publikum. Jiří Barta se tímto snímkem vrátil do filmové branže po 17 letech. Pracoval na něm 18 měsíců. Jeho snímky Zaniklý svět rukavic a Krysař patří mezi skvosty světové animované tvorby. Film Na půdě aneb Kdo má dneska narozeniny? byl oceněn v sedmnáctém ročníku Českého lva jako nejlepší výtvarný počin.

Autor: