Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Nečas je připravený se vložit do sporu divadelníků s Hanákovou

Ministryně kultury Alena Hanáková (TOP 09 a STAN) se v úterý dopoledne sejde s vedením Národního divadla (ND) kvůli pátečnímu odvolání ředitele ND Ondřeje Černého. Sdělila to mluvčí ministerstva kultury Markéta Ševčíková.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

L. Čížek

10. 9. 2012 17:22
ND potřebuje konečně dobrého hospodáře

V Národním divadle pracuji řadu let a rád bych vyjádřil svůj názor k posledním událostem, které se tolik medializují.

Kdo že se tak vehementně staví proti odvolání pana Černého? Kdo sepisuje petice a bije na poplach? Chystané změny mohou být spíše pohromou pro členy vedení Národního divadla, nikoliv však pro divadelníky, kterými se vedení zaštiťuje!

Zástupci uměleckých složek i dalších zaměstnanců dlouhodobě volají po změnách především kvůli špatné ekonomické situaci uvnitř ND. Těm předcházel i audit stran hospodaření v době řízení naší první scény panem Černým. Počkejme si tedy na zveřejnění výsledků auditu a teprve poté můžeme paní ministryni spílat, či jí naopak zatleskat.

Rovněž nevidím důvod k intervencím stran některých představitelů politických stran (pánové prominou, ovšem hlasy voličů je důležité a férové sbírat na jiných kolbištích).

Národní divadlo potřebuje především rozumné a erudované hospodaření, které mu při vší úctě pan Černý nebyl schopen zajistit. Je logické, že se o umělecké vedení jednotlivých souborů starají umělci. Ovšem ředitelem by měl být především ekonomicky vzdělaný manažer, respektující poslání této významné kulturní instituce.

0 0
možnosti
JD

J. Denemark

10. 9. 2012 18:14
Pokud pracujete v ND, máte jistě ke svému tvrzení...

...nějaká fakta. Tedy, pokud nepracujete jako šatnář.) Jinak je váš příspěvek jen snůškou blábolů bez reálného podkladu, podobně, jako předvedla v pátek paní ministryně...Apropo, na jiném místě Lidovek vyvrací Gazdík vaše tvrzení, páč jako důvod odvolání Černého uvádí jeho vyšetřování policií.)) Tak jak tedy??

0 0
možnosti
PP

P. Pruner

9. 9. 2012 21:00
fandím divadelníkům

Fandím divadelníkům, paní ministryně se projevuje jako nekompetentní řídit ministerstvo. Měla zorganizovat diskusi kolem církevních restitucí, takto v tom většina lidí tuší nějakou čertovinu. Odvolala ředitele ND jako by byl zloděj, vždyť stačilo vyhlásit výběrové řízení a pak zajistit plynulé předání funkce. Dosadila tam svého náměstka, který o divadle neví vůbec nic. Jak socialistické.

Náhlé odvolání pana ředitele je dalším projevem arogance moci pseudopravicové vládní koalice. Liche odvolán okamžitě v době kdy  na jeho pokyn se šlo jistým korupčníkům po krku. Pan Lessy byl odvolán a ihned jmenován jeho nástupce v době kdy policie konečně začala mít výsledky v boji proti politicky kryté korupci.

0 0
možnosti

P. Čech

9. 9. 2012 18:00
Nějak tomu nerozumím.

Kdo je tedy zřizovatelem ND? Divadelníci? Vedení ND? Ministerstvo kultury? Pakliže je zřizovatelem ministerstvo kultury, může ministyně odvolat ředitele a nikdo do toho nemá co kecat. Je to klasická ukázka toho, co zde dlouho tvrdím. Režim a systém v ČR není žádná demokracie, ale socialismus silně stříknutý anarchií.Kdejaký Vopršálek si osobuje právo kecat zřizovateli do jeho personální politiky a vláda kapituluje stejně jako ve sporu s lékaři. Chce to ukázat konečně tvrdou ruku, aby si každý uvědomil, kde je jeho místo.

0 0
možnosti
JD

J. Denemark

10. 9. 2012 18:04
No vy jste evidentně něco popil.) Že by nějakou pančovanou..

...břečku?

0 0
možnosti
MT

M. Trhlík

9. 9. 2012 17:40
Nečas je připravený se vložit do sporu divadelníků

Pořád něčemu nerozumím.Ředitel ND byl odvolán náhle, ale podle mluvčí po důkladném několikaměsíčním sledování a provedením auditů. Tak ti co šetření prováděli, asi předložili ministryni, nějaký paskvil. Proč je zase taková reakce od předsedy ČSSD p. Sobotky,či Jandáka, ale i členů ND.Pokud se pochybení prokázalo, nevidím důvod osočovat ministryni z  nekocepce. Tím jí nechci omlouvat, ale p.Sobotka asi ví o odvolání tolik, co každý z nás. Pokud se chyby ředitele ND potvrdí, není co řešit. Ale používat zase výroky o aroganci  moci, se mi zdají také divné. Nebo v této zemi už opravdu nejsou žádné právní záruky, které bysme měli respektovat, včetně politiků?

0 0
možnosti
JD

J. Denemark

10. 9. 2012 18:06
Přečtěte si v otevřených zdrojích něco o celé kauze...

...než tady budete zase plácat nesmysly. Pro začátek doporučuji tento koment:

http://www.lidovky.cz/penas-obrana-loutky-ministryne-kultury-aleny-hanakove-pi2-/ln_nazory.asp?c=A120910_120158_ln_nazory_jkz

0 0
možnosti