Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Herbaliser: Vracíme se tam, kam patříme

Kultura

  13:00
PRAHA - V devadesátých letech měl undergroundový hip hop jasné vůdce - britskou partičku The Herbaliser. I kvůli rakovině spoluzakladatele vyklidila pozice, teď se opatrně vrací. "Ale bude to těžké, trénujeme co nejvíc, aby to stálo za to," říká v rozhovoru pro LN Jake Wherry. Kapela vystoupí dnes na festivalu Colours of Ostrava.

The Herbaliser. Kapela ještě se zpěvačkou, která na jejich turné už není přítomná. Herbaliser založili Ollie Teeba (sedící uprostřed s brýlemi) a Jake Wherry (stojící nad ním). foto: Reprofoto

LN Před několika dny jsem se dozvěděl, že se Herbaliser zbavili své jediné zpěvačky. Proč?
Už posledních několik písniček jsme nahráli bez ní. Zase to působí jako ze staré školy. Spolupráce s ní sice byla fajn, ale nešlo to dělat donekonečna. K soulu nebo funku se vokál hodí, ale když budeme dělat něco složitějšího, je už tam zbytečný.

LN Takže když teď hrajete, slova si k hudbě pouštíte jen ze samplů?
Ne, my hrajeme pouze instrumentálně. Ale je fakt, že turntablista pouští vinyly s vokálem i bez.

LN Už tento týden vystoupíte na Colours of Ostrava. Sedí vám víc open-air, nebo temný klub?
Obě místa jsou fajn. Poprvé jsme do Česka přijeli někdy v roce 1996 nebo 1997. Do Roxy. Byl to nádherhý koncert. Roxy je skvělé místo, ale festivaly si taky užíváme. Jako když jsme třeba poprvé hráli na Glastonbury před třiceti tisíci lidmi.

LN Takže rádi exhibujete, nebo jste spokojení ve studiu?
Nejlíp se cítím ve studiu na mé zahradě, tady tu práci miluju. Naše první studio jsme měli u chemičky, pořád jsme tam dýchali svinstvo. I to asi pomohlo mé nemoci. Musel jsme se odstěhovat. Je to ta nejlepší věc, co mě kdy potkala. Pracuju a pořád vidím na děti.

LN Vydávali jste u Ninja Tune, což je snem každého hudebníka. Jak jste si tam žili vy?
Byli jsme jednou z největších součástí labelu. Postupně jsem ale vycítil, že nás přestali respektovat. Na výsluní se dostala Cinematic Orchestra, začala prodávat víc desek. Naše album Same As It Never Was byl předěl. Změnili jsme agenta, manažera a nakonec i stáj. Viděli jsme, že label !K7 je do naší hudby víc zapálený, tak jsme přešli k němu.

LN Zanevřeli jste na Ninja Tune?
Je třeba přiznat, že rock´n´rollový styl života tam moc nejede. Tedy že by hudebníci pili, fetovali a pak byli tři týdny mimo. Ale zatraceně vzrušující bylo, když jsme Ninja Tune dali první nahrávku. Najednou jsme začali cestovat a hrát po celém světě.

Nezapomeňte na letní festivaly

Klára Vytisková a Toxique

Lidovky.cz pro vás připravily speciální nabídku letních festivalů. Podívejte se na přehlednou časovou osu se základními informacemi o akcích v Česku.

Více informací najdete ZDE.

LN Fungování pod hlavičkou !K7 vám teď sedí víc?
Jak to říct. U nich jsme viděli to odhodlání, za každou cenu nám chtěli Sam As It Never Was vydat. Bál jsem se. Netušil jsem ale, že to bude tak dobrá zkušenost. Proto jsme tam zůstali.

LN Podle mě se ta změna ve vydavatelství projevila i ve vaší hudbě, zníte teď víc funkově.
Tak to nevidím. Všechny zvuky, které děláme, jsou pořád hip-hopové. Pracujeme s rappery, používáme samply významných hip-hopových producentů. Stále se v hudbě odráží moje nadšení, když jsem poprvé slyšel eklektickou práci DJe Premiera. Ten míchal všechny styly tak, aby z nich zase udělal hip hop. Nezměnili jsme se, jen zkoumáme nové hudební uličky.

LN Bez samplingu se tedy Herbaliser ani v nové éře neobejdou?
Začali jsme mixovat živou hudbu se samply. Za poslední dva roky jsem ale začal brát hudbu mnohem seriózněji, učím se teorii a hraní na basovou kytaru, což jsem nikdy nedělal.

The Herbaliser

Undergroundový hip hop získal své ikony v roce 1992, když Ollie Teeba a Jake Wherry založili v Londýně projekt The Herbaliser. Pomalé beaty, samply a živé nástroje, to vždycky bylo jejich poznávací znamení. Od roku 1995 vydávali u Ninja Tune, v roce 2008 nahráli desku Same As It Never Was pro značku !K7 a začali psát novou etapu.

LN Nebojíte se, že by v dnešní době "laptopové muziky" přišly tradiční nástroje o své místo?
Absolutně ne. Čistě elektronické skladby jsme udělali jen s partou The Alkaholiks. To byla ale jediná odbočka. Herbaliser se bez trumpety nebo baskytary nikdy neobejdou.

LN Co plánujete na léto?
Jedeme na pár festivalů, ale nic velkého. V minulých letech jsme vyklidili pozice, návrat tam, kde jsme byli přes šesti sedmi roky, je pro nás těžký. Nejen kvůli mojí rakovině, má první žena se navíc zabila při nehodě. Takže se dvěma malými dětmi jsem nemohl nahrávat ani koncertovat. S kapelou teď zkoušíme co nejvíc, aby to stálo za to.

LN A co nová deska?
Máme až moc nápadů, takže se musíme sejít a udělat v nových skladbách víc místa. Deska vyjde začátkem příštího roku. Jako vždycky si myslíme, že to bude naše nejlepší album. Nebude tak předvídatelné, ani popové, ani funky. Vracíme se tam, kam patříme.

Prodej, pozemek, 1695m2, Štěnkov
Prodej, pozemek, 1695m2, Štěnkov

Štěnkovská, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové
3 559 500 Kč