Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Jak by se chovali dnešní lidé? Šli jsme tudy, kudy oni šli na popravu, říká režisér Bohdan Sláma

Snímek Bohdana Slámy Krajina ve stínu je událostí filmového léta. Premiéru měl na Letní filmové škole v Uherském Hradišti a příští týden zamíří do kin. Jeho příběh je inspirovaný skutečnými událostmi v jihočeské vesnici Tušť, kde po válce došlo k masakru části obyvatel kvůli údajné kolaboraci.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
LK

Nějak mi tam chybí, co dělali ti němečtí sousedé za války. Třeba jestli byli v NSDAP, užívali si status panské rasy atd. Většina těchto dojáků na téma "jak zlí Češi ubližovali bez příčiny hodným Němcům" má totiž po troše pátrání docela jiné kořeny, než že by se čeští sousedé zčistajasna bez příčiny, jen z vrozené české krutosti, vrhli na Němce. Neznám tento konkrétní případ, a samozřejmě vím, že se mezi Čechy našli hnusáci, ale tohle neustálé utloukání českým sadismem a německou nevinností už mě fakt dost štve.

0 0
možnosti

50.léta nám ukazují dostatečně jak sousedé češi čechům dokáží ublížit i tzv. bez příčiny.

0 0
možnosti
VC

Válka byla hnus jenže netrpěli v ní a po ní jen nevinní Němci, kteří určitou vinu měli všichni. Ve válce trpělo těch nevinných mnohem víc (60 milionů jednoznačných obětí celkem jinak i víc, vypálené vesnice v Rusku..). Třeba u nás při odsunu zemřelo přibližně 30tisíc Němců. Na druhé straně jen z českých zemí zavraždili Němci minimálně 80tisíc Židů (z Československa snad přes 200tisíc), nežidů v koncentrácích víc než 20tisíc, přes 8.5 tisíc popraveno, obětí na frontách skoro 10 tisíc bez SNP. Někde se píše že na jiné útrapy války (nedostatek léků, výživa) zemřelo kolem 100tisíc našich občanů. K tomu jsem vůbec nepřidal počet vojáků zabitých při osvobozování našeho území. Mám pocit, že minimálně 50tisíc?!!!

Z těch 30tisíc Němců z divokého odsunu ale nebyla většina umlácena, zemřela na útrapy, což sice není takový rozdíl když je hnali, ale...

Němci a především Rakušané jsou hrozní cíťové. Svým způsobem Němcům totiž válka prošla. Po válce bylo hodně nacistických pohlavárů na vysokých funkcíc

0 0
možnosti
DR

Skončila pre vás vôbec ll. svetová vojna ? asi nie!

Lebo 8, resp. 9 . mája bola podpísaná kapitulácia Nemecka a od toho dňa bolo zastavené , zakázané vzájomné vraždenie ! Len pre vás to neskončilo . V ČSR sa zabíjalo veselo ďalej ! netýkalo sa to iba českej lúzy ktorá vyliezla z gestapáckych úkrytov ale aj slovenskej lúzy . Taký slováčisko , partizán poručík Kocúr takto nechal postrielať stovky nemcov a potom ešte po ich mŕtvolách prešiel OT! Čo keby to niekto prežil !

Toto je krvavá škvrna na odboji čechov a slovákov !

PS. V ČSR nezabili 200000 židov , možno ich ani toško tu nežilo . Na Slovensku to bolo 60000 židov , ale z toho asi 40000 majú na svedomí maďarskí fašisti , ktorí vyhladili všetkých židov na južnom Slovesnku od Šamorína po Košice !

0 0
možnosti
VC

No to může být celkem zajímavé. Nicméně postava Pachy který si projde koncentrák a chce se mstít. Ono se na to dívá snadno dnešním pohledem, ale nebylo snadné, po takové zkušenosti kdy je Němci měli za zvířatak být k Němcům velkorysý.

Doufám, že z toho neudělali limonádu, kde všichni Němci byli antinacisté. Osobně bych mne zajímaly osudy sudetských Němců kteří s nacismem příliš nesouhlasili, nebo dokonce pomáhali Čechům či Židům a přesto pak trpěli. A ženy které byly lepší? Určitě to bylo, ale z vyprávění předků vím jak byly především německé ženy zfanatizované a jen jeden případ německého zásobovače co se bavil i za války slušně a evidentně Hitlera nemusel.

Pravda je, že většina národa měla být k Němcům velkorysejší. Odsun se pochopit dá, ale slušný. Vždyť už ten odsun lidí jejichž rodiny tu byli 1000 let je obrovský trest.

0 0
možnosti
Foto

>jak byly především německé ženy zfanatizovan<

Velka cast jich byla do Hitlera zamilovana, proto ten fanatizmus

0 0
možnosti
JV

No jo, chybí nám jaksi empatie s Němci, s nimiž jsme tak dlouho žili ve skoro vzorném sousedství a kteří během II.sv. války a i před ní šli s Hitlerem a za ním, když on a další nacisté chystali vyvraždění českého národa. Snad to podobné filmy napraví, snad ne, u mne to jde pomalu a ztěžka, s nejistým výsledkem...

0 0
možnosti
VC

Tak jednoznačně je třeba odhodit válečnou minulost a dívat se na Němce z hlediska současnosti a budoucnosti, nebo na ty etapy dobrého soužití. Mám pocit, že čím mladší generace Němců, tím se jejich nadřazenost otupuje.

Jinak by mne ale tehdejší realita hodně zajímala. Z toho co říkali příbuzní, nevím o nějakých Sudeťácích co nebyli s Hitlerem. Naopak o těch co hned po příchodu Hitlera vytáhli říšské vlajky a přestali se bavit s Čechy jsem slyšel. Bohužel, byl bych rád kdyby to tak nebylo.

0 0
možnosti
Foto

Jsme asi poslední generací, kterou příběh zajímá. Když se zeptáte středoškoláka, co byl pochod smrti z Brna do Pohořelic, bude vědět sotva každý desátý.

0 0
možnosti
VC

A možná je to tak dobře. Válka byla hnus a netrpěli po ní jen nevinní Němci, kteří určitou vinu měli všichni. Ve válce trpělo těch nevinných mnohem víc (60 milionů jednoznačných obětí celkem jinak i víc, vypálené vesnice v Rusku..).

0 0
možnosti