Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Je Michael Moore podvodník? Posuďte sami

Kultura

  11:05
PRAHA - V dokumentárním filmu Manufacturing Dissent si dva kanadští filmaři posvítili na metody svého hvězdného kolegy Michaela Moora. Jejich snímek až do 19. února uvádí zdarma portál Doc Alliance Films.

Kanadští filmaři prověřili metody svého kontroverzního kolegy Michaela Moora foto: DAF

Kanadské duo filmařů Debbie Melnyková a Rick Caine se vydalo po stopě Michaela Moora, „naštvaného tlustého muže“, který v americkém publiku probudil zájem o dokumentární film, naštval řadu republikánských politiků a ještě na tom všem dobře vydělal.

Americký dokumentarista Michael Moore (Bowling for Columbine, Fahrenheit 9/11, Sicko) je typem autora, který skutečně dokáže své diváky provokovat. Ať už v dobrém nebo špatném slova smyslu. Během své kariéry si vybudoval pověst nesmiřitelného aktivistického filmaře, před kterým se třesou politici, a který vždy stojí na té „správné“ straně.

Když v roce 2004 vyrazil na své přednáškové turné po amerických univerzitách, vydali se za ním z Kanady dokumentaristé Debbie Melnyková a Rick Caine, aby zjistili, jak to s jeho proklamovaným občanským aktivismem vlastně ve skutečnosti je.

Víc reklamní nátěr než skutečný postoj

Ačkoliv prý byli oba autoři zpočátku motivováni především obdivem vůči dílu amerického režiséra, postupem času se respekt vytratil a na jeho místo nastoupilo rozčarování. Melnyková a Caine postupně odhalují podstatné diskrepance mezi veřejnou prezentací Moorových děl a způsobem jejich vzniku. (Vadí jim například, že Michael Moore nepřiznává, že řadu svých významných „dokumentárních“ scén zinscenoval). Setkají se a vyslechnou řadu bývalých Moorových kolegů přítel, kteří (z nejrůznějších důvodů) cítí potřebu vyjádřit se na jeho adresu převážně kriticky.

Na základě tohoto materiálu pak kanadské duo vcelku přesvědčivě ukazuje, že Moorovo „disidentství“ je daleko víc reklamním nátěrem než skutečným postojem. V jejich filmu se z Moora aktivisty a reformátora stává pouhá celebrita a módní ikona. Dlužno dodat, že ke svému rozporuplnému obrazu notně přispívá i samotný Moore, který nejeví žádnou vůli reagovat na kritické výtky a naopak dělá všechno proto, aby si své kanadské kolegy udržel co nejdále od těla. Jejich snaha přesvědčit ho k vystoupení před kamerou tak paradoxně připomíná Moorův slavný „hon“ na ředitele General Motors Rogera Smithe z jeho veleúspěšného debutu Roger a já.

Další premiéry na portálu DAFilms

Na portálu DAFilms má v tomto týdnu společně s filmem Manufacturing Dissent premiéru několik dalších významných (nejen) amerických dokumentů. Mezi nimi je např. oscarový portrét hudebního génia Isaaca Sterna From Mao to Mozart, legendární psychologická sonda do pokřivených rodinných vztahů Grey Gardens a nebo kultovní film na základě knihy filozofa Noama Chomského Manufacturing Consent (jehož titul kanadský dokument o Michaelu Mooreovi parafrázuje).

„Pokud si postavíte živnost na tom, že před kamerou přivádíte jiné lidi do úzkých, měli byste počítat s tím, že se to samé přihodí i vám,“ vzkazuje v dokumentu Moorovi kanadský kritik David Gilmour. V tomto ohledu film Manufacturing Dissent Michaela Moora skutečně usvědčuje z pokrytectví. Jakkoliv se často ironicky vysmívá svým oponentům, sám ze sebe si legraci dělat neumí.

Autor:

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.