Neděle 16. června 2024, svátek má Zbyněk
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Je to úžasné. Chci dál točit

Kultura

  12:22
PRAHA - Berlinale mi vrátilo sebevědomí, říká režisér Jiří Menzel, který dostal za film Obsluhoval jsem anglického krále cenu kritiky (FIPRESCI).

Jiří Menzel získal na filmovém festivalu Berlinale za film Obsluhoval jsem anglického krále cenu Mezinárodní federace filmových kritiků (FIPRESCI). foto: ČTK

LN Naplnilo se vaše očekávání, s nímž jste vezl film Obsluhoval jsem anglického krále do festivalové soutěže?
Vzhledem k tomu, že jsme do Berlína jeli, aniž bychom cokoli očekávali, je ten výsledek vlastně úžasný. Už jen to, že do těch dvaadvaceti soutěžních filmů ten náš vybrali ze tří tisíc přihlášených, je fantastický úspěch. Uvědomuju si ovšem, že to není film odpovídající současnému trendu a že jako komedie není až tak důstojný favorit ocenění.

Jaké to bylo v sobotu večer po vyhlášení výsledků?
Všichni nám říkali, že Anglický král byl jedním z kandidátů na některého medvěda, při večeři za námi chodili členové poroty, prohlašovali, že to byl pro ně jeden z mála osvěžujících zážitků. Dělal jsem také jedno interview za druhým, hodně lidí vyhledalo i Oldu Kaisra, říkali, že se o něm uvažovalo jako o silném kandidátovi na cenu za herecký výkon. Hodně se ale zajímali o Ivana Barneva a o Zuzku Fialovou.

Dostal jste cenu mezinárodní kritiky. Jak se vám jevilo přijetí festivalových novinářů po projekci filmu Obsluhoval jsem anglického krále?
Bylo opravdu mimořádně příznivé. Představte si, že mezi p r o j e k c í a tiskovou konferencí byla pauza přes hodinu, novináři na nás počkali, a když jsme přišli, tak velmi dlouho tleskali. A nejvíc Ivanu Barnevovi. Večer pak to byl pro mě hodně silný zážitek: v nabitém sále pro tři tisíce diváků se tleskalo ještě po doznění titulků - a že jsou hodně dlouhé! Přiznávám, že mě to dojalo, až jsem se skoro rozbrečel.

Co říkali Němci, téma filmu se jich také týká...
Ocenili, že je to lehce vyprávěný film o vážných věcech a pozadí související s německou historií přijali.

Film už je prodaný do mnoha zemí, přibyly po uvedení na Berlinale další zájemci?
Ano, v sobotu přibyla Itálie a Austrálie.

Takže jste šťastný a máte chuť znovu se pustit do natáčení?
Ano, jsem hodně šťastnej. A kdybych měl nějakou pěknou látku, skočil bych do toho znovu. Člověk o sobě pořád spíše pochybuje, má v sobě plno nejistoty. Ale taková reakce, jakou jsem zažil zde, vám vrátí sebedůvěru a ohromně povzbudí.

Kam míříte z Berlína?
Vracím se do Bělehradu, odkud jsem si na festival odskočil z divadla, kde zkoušíme Veselé paničky winsdsorské. Potom pojedu do Budapešti na seminář o Hrabalovi a ještě mě čeká jakási cena v Sofii.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!