Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Je to vono! Po 25 letech vychází první nahrávka českého hiphopu

Kultura

  17:07
PRAHA - Po 25 letech oficiálně vychází album Je to vono, jedna ze zásadních nahrávek tuzemské hudební scény 80. let autorské dvojice Manželé. Údajně první nahrávka českého hip hopu vznikala v období 1984 až 1985 v obývacím pokoji na pražském sídlišti Jižní Město.

Jižák foto: Reprofoto

Autoři Lesík Hajdovský a Miroslav Gärtner později rapové písničky šířené v nezávislé distribuci znovu natočili a vydali v roce 1991 na albu Jižák, originální nahrávka však podle některých hudebních odborníků zůstala nepřekonána. Nyní vychází díky restaurování originálních pásků v původní podobně i s šestnáctistránkovou tištěnou přílohou.

"Oproti původní kazetě jsem si dovolil přeskupit úvodní písničky - tehdy byly v pořadí Prachy, Jižák, Je to vono. Ale Jižákem to všechno začalo, a tak by jím měl začínat i tento disk," uvedl editor alba Jaroslav Riedel. Nejznámější skladba z alba Je to vono, první český rap Jižák, vznikla na základě písničky New York, New York od Grandmaster Flash & The Furious Five, kterou tehdy Hajdovský zaslechl v západoněmeckém rádiu Bayern 3. Skladbu natočil s uskupením Manželé tvořeným rodinami Hajdovských a Gärtnerů.

Manželé - Jižák (klip)

Skladatel a multiinstrumentalista Lesík Hajdovský, který působil mimo jiné v alternativních rockových kapelách Extempore nebo Švehlík, natočil skladby vydané na nahrávce Je to vono v polovině osmdesátých let na dva čtyřstopé magnetofony Tesla B 43 a Tesla B 73 ve svém bytě na Jižním Městě. Stříhat se v těchto podmínkách nedalo, každá písnička musela být natočena na jeden zátah.

"V konfekčních domech na pražském sídlišti Jižní Město žijí nekonfekční lidé," napsal o Manželích v roce 1985 hudební publicista Jaromír Tůma. Další publicista Jiří Tlach označil jejich nahrávky za nejdotaženější z kolekce amatérských demosnímků. Tehdejší vydavatelství Panton však Manželům odmítlo vydat desku s tím, že to na Jižním Městě ve skutečnosti vůbec nevypadá tak špatně, jak to vyznívá z jejich rapování. První oficiální album Jižák vydal Hajdovský a Manželé až v roce 1991. Obsahuje předělávky původních písní z kazety Je to vono. Později titulní skladbu zremixovali rappeři Peneři strýčka Homeboye a rockově instrumentální kapela Ecstasy of Saint Theresa.

Manželé - Je to vono! (živě)

"Jižák je (a patrně zůstane) jedinou opravdovou českou deskou žánru se vším, co k rapu patří a ještě s tím českým navíc," míní hudební publicista Vojtěch Lindaur. Oblíbené téma Jižního Města neopustilo Hajdovského ani v příštích letech, například na albu Manželů z roku 2000 nazvaném Namaž mi, Miruš. Vedle vystupování a natáčení se skupinou Manželé se dnes Hajdovský věnuje i své sólové tvorbě. V letošním roce vyšlo CD Kde jsme zůstali, které je přepisem dvacet let staré kazety z názvem Manželé 88.

Autor:

Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně

Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...