Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Jiří Menzel točí nový film. Jmenuje se Sukničkáři

Kultura

  21:00
PRAHA - Oscarový režisér Jiří Menzel začne v sobotu točit nový film z operního prestředí.

Režisér Jiří Menzel foto: Ondřej Němec, Lidové noviny

Příběh nového Menzelova filmu vypráví o tom, jak není lehké dělat operu, ale i všechno ostatní v životě. Menzel je zároveň autorem námětu i scénáře, uvedl Petr Slavík ze společnosti Bontonfilm. Premiéra filmu je naplánována na první polovinu roku 2013.

"Snímek divákům odhalí svět opery zbavený pozlátka a přinese příběh o lásce, o zklamání z lásky k opeře a také o celoživotní vášni pro operní pěvkyně, především sopranistky. To vše podané s nadsázkou a humorem typickým pro Menzelovy filmy," uvedl Slavík.

Pěvce hrají pěvci

Hlavními postavami filmu jsou operní režisér Vítek, učitelka Markétka a operní zpěvák Jakub, které představují Jan Hartl, Libuše Šafránková a Martin Huba. V dalších rolích se objeví například Jiřina Jirásková jako matka Markétky a Ivana Chýlková jako Markétčina dcera.

Specifikem snímku je výrazné propojení s hudebním světem. Tomu Jiří Menzel podřídil obsazení rolí operních pěvců, do kterých angažoval profesionální zpěváky. Diváci tak například uvidí držitelku ceny Thálie za rok 2011 Annu Klamo, Lucii Juránkovou či Jana Mikuška. První klapka nového filmu odstartuje 30. června více než dvouměsíční natáčecí maratón, natáčet by se mělo po celých Čechách.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!