Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Do Varů dorazí Johnny Depp. Cenu převezmou Michael Caine a Jan Svěrák

Johnny Depp (Londýn, 10. července 2020) foto: Reuters

Karlovarský filmový festival prozradil jména hostů, kteří převezmou čestné ceny. Za přínos světové kinematografii to bude britský herec Michael Caine, z domácích si pak cenu prezidenta festivalu odnese režisér Jan Svěrák. Hostem bude i americký herec Johnny Depp.
  11:40

Doplní tak již ohlášeného herce Ethana Hawkea, který od Jiřího Bartošky taktéž převezme cenu prezidenta festivalu a uvede thriller Paula Schradera Zoufalství a naděje, v němž ztvárnil kněze procházejícího krizí víry. 

Michael Caine si celoživotní cenu převezme na začátku festivalu, hostem druhé poloviny pak budou Johnny Depp a Ethan Hawke. V závěru si pak pro ocenění přijde Jan Svěrák, který si zde nechá zahrát Jízdu. Dalším hostem festivalu bude výtvarník Petr Sís. Diváci zde uvidí film, který o něm natočil jeho bratr David.

Sály bude možné zcela naplnit. Diváci se do nich ovšem dostanou pouze se speciální páskou, která se bude vydávat proti potvrzení o negativním testu či prodělaném očkování. Oboje půjde podstoupit na místě. V případě prokázání negativním testem bude páska platná pouze po dobu jeho platnosti.

Úvod festivalu obstará 20. srpna světová premiéra životopisného snímku Zátopek a následný koncert ve stylu muzikálu Jesus Christ Superstar. Hned o prvním víkendu přijde na řadu hraný domácí zástupce v hlavní soutěži, drama Atlas ptáků, v druhé půli se připojí Zpráva o záchraně mrtvého. Závěr festivalu obstará 28. srpna film Klícka s Judem Lawem v hlavní roli.

Hlavní soutěž nově zahrne i dokumenty, zastoupené třeba příběhem Eriky Hníkové o přesně rozplánovaném dětství Každá minuta života. V sekci Na východ od Západu bojují za Česko hrané Marťanské lodě a Zrcadla ve tmě či dokument Jednotka intenzivního života. 

Zvláštního uvedení se vedle Zátopka dočkají z tuzemských novinek třeba animovaný příběh Michaely Pavlátové Moje slunce Mad nebo dokument o Petru Sísovi Sny o toulavých kočkách. 

Do sekce deseti nadějných tvůrců První podání sice Češi nepronikli, zato mají pomyslné stříbro a bronz v soutěži krátkých děl Nespresso Talents. Nejlepší scenáristy na festivalu tradičně vyhlásí Filmová nadace.

Doprovodný program zahrne mimo jiné dva křty, jednak publikace Věra Chytilová očima české filmové kritiky, jednak knihy ke čtvrtstoletí festivalového působení bratrů Cabanů, kterou doprovodí venkovní akce v retrostylu a koncert skupiny Alphaville.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!