Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Kde domov můj? Jindřich Štreit slaví sedmdesátku vydáním knihy o bezdomovcích

Kultura

  6:00
Vydáním neobvyklé knihy s názvem Kde domov můj oslaví své nadcházející 70. narozeniny známý český fotograf Jindřich Štreit. Překračuje hranice klasické publikace a je z ní zvláštní umělecký objekt. Knihu, která zpracovává Štreitovo téma lidí bez domova, vydává nakladatelství wo-men.

Jindřich Štreit : Kde domov můj foto: Jindřich Štreit. Nakladatelství wo-men

Štreit se tématu bezdomovectví intenzivně věnuje poslední čtyři roky. Výsledek práce nyní uspořádal do série, kterou symbolicky uzavřel do kartonové krabice a tu převázal motouzem. Koncept knihy - objektu tak vychází z materiálů, které jsou lidem bez domova známé. Ty, které se v nejtěžších chvílích na ulici stávají jejich vlastnictvím, základním stavebním kamenem jejich přechodného domova.

Podle Barbory Baronové z nakladatesltví wo-men kniha-objekt míří paralelně do dvou světů. Kde domov můj putuje k lidem, kteří bydlí, i k těm, co domov tak úplně nemají. „Bez ohledu na společenský status však mohou knihu její vlastníci a nabyvatelé prožít stejně. Dá se jí vyzdobit bydlení, snadno se zasune do knihovničky, lze ji rozebrat na prvočinitele, a ty se pak mohou darovat nebo využít jako předmět obchodní směny,“ uvedla.

Jindřich Štreit : Kde domov můj
Jindřich Štreit : Kde domov můj

Jindřich Štreit se značnou část svého tvůrčího období zabývá portrétováním rozmanitého prostředí a jeho obyvatel. Silná sociální témata se však nesnaží násilně estetizovat, nýbrž svět dokumentuje takový, jaký je. Štreitův přístup k fotografovaným subjektům je humánní. I proto se mu daří překračovat hranice osobního prostoru.

Limitovaný náklad 700 knih je číslovaný a osobně podepsaný Jindřichem Štreitem. Koncept nabízí šest různých titulních fotografií, které si mohou zájemci sami vybrat. Krabice jsou vyrobeny z třívrstvé lepenky a obsahují 91 fotografií. Projekt Kde domov můj bude od září k dostání v běžné knižní distribuci nebo na webu. Vydání knihy provází projekt čepic homelessek ručně pletených na severní Moravě z alpakové vlny s příměsí hedvábí, které poukazují na kontrast mezi sociální módou a luxusem.

Autor: