Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Kdysi dávno v Los Angeles...

Kultura

  10:03
PRAHA - Snímek Zeptej se prachu toho nabízí zdánlivě dost - třeba Colina Farrella jako rozervaného začínajícího spisovatele, Salmu Hayek coby hrdou mexickou imigrantku a Los Angeles třicátých let.

Fatální láska foto: HCEReprofoto

Robert Towne se prý na zfilmování novely Johna Fanteho Zeptej se prachu chystal řadu let. Nakonec mu vyšel vstříc Tom Cruise, který si tento titul připsal na seznam svých producentských počinů. Zkušený scenárista Towne si nejen zpracoval předlohu, ale ujal se i režie. Výsledek je ovšem překvapivě beztvarý, bezbarvý a bezkrevný, zůstal uvězněný v literární předloze a ven se ne a ne dostat.

Prašné ulice Los Angeles třicátých let plné bezdomovců a lidí doufajících v lepší zítřky jsou samy o sobě nevyčerpatelným zdrojem atmosféry. Přesto z plátna čiší jen novota nakašírovaných kulis a touha provětrat několik dobových vozů. (Film nesahá ani po kotníky sugestivní výpravě seriálu Carnivale situovaného do stejné doby.) Setkání chudého spisovatele Arthura (Colin Farrell) s mexickou servírkou Camillou (Salma Hayek) má mít fatální náboj, je ale utopené v podivně rozvleklých situacích, které se zoufale snaží reprodukovat pocity zachycené v knize. Tam lze o sešlapaných sandálech na opálených nohách Mexičanky popsat několik stran, ve filmu si ale nezaslouží víc než jeden záběr. Skoro se nechce věřit, že Towne napsal scénář Čínské čtvrti.

Hodnocení LN: * *

Zeptej se prachu (Ask the Dust)
USA 2006
Scénář a režie: Robert Towne
Kamera: Caleb Deschanel
Hrají: Salma Hayek, Colin Farrell, Donald Sutherland a další
Distribuce v ČR: HCE
Premiéra: 15. 6. 2006

Milostný příběh dvou rozdílných lidí, kteří mohli jeden druhému hodně dát, postrádá tah a drobí se vinou příliš dlouhých odboček. Těžko říci, jako roli ve vztahu Arthura a Camilly hrál Arthurův poměr s židovskou dívkou, jemuž je věnována takřka třetina filmu, a kam se poděl Camillin přítel, který byl asi pro příběh důležitý... Nejasností by se posbíralo hodně, ne že by byl děj tak složitý, spíš tu hrají roli nevyvážené proporce scénáře a úporná snaha dávat v každém záběru najevo, že tu jde o poezii života, která nás má zasáhnout kdesi v hloubi. Asi proto ty kýčovité scény s koupelí v nočním oceánu, psíkem z útulku a tuberkulózní krví na kapesníku. Snad jen postupný vývoj v tvorbě spisovatele, který konečně objevuje své téma a daří se mu psát, tuhle zkalenou stojatou vodu občerstvuje.

Je to ale hodně málo na to, aby to mezi Farrellem a Hayek zajiskřilo. Neděje se nic. Ne že by byli tak špatní, spíš se režisérovi nedaří sdělit, proč dnes tenhle příběh vyprávět. Lovestory dvou lidí „odjinud“ vržených do velkého světa, který nabízí své možnosti připraveným, by přitom mohla fungovat. To by ji ale Towne musel „nějak“ přečíst, on ale knihu jen s úctou prolistoval, a navíc si hlavně prohlížel obrázky.

Autor:

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...