Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Ve věku 75 let zemřel Ian McDonald, spoluzakladatel rockové skupiny King Crimson

Hudebník Ian McDonald (druhý zleva) s kapelou Honey West foto: Profimedia.cz

Britský multiinstrumentalista Ian McDonald, spoluzakladatel progresivní rockové skupiny King Crimson a kapely Foreigner, podlehl rakovině. Zemřel v klidu ve svém domě v New Yorku.
  14:24

Ian McDonald se narodil roku 1946 v Londýně. V roce 1968 společně s dalšími hudebníky, mimo jiné Gregem Laken a Robertem Frippem, založil skupinu King Crimson. Na slavném debutovém albu skupiny In the Court of the Crimson King z roku 1969 hrál na více nástrojů, včetně saxofonu, flétny a vibrafonu. 

Po vydání prvního alba McDonald skupinu opustil. Do hudebního uskupení se nakrátko vrátil před tím, než jej v roce 1974 na čas Fripp rozpustil.

V roce 1976 založil McDonald s britským kytaristou Mickem Jonesem a americkým zpěvákem Lou Grammem skupinu Foreigner. Hrál na třech jejích albech, která se všechna dostala do americké Top 10 a přinesla hity jako Cold as Ice, Juke Box Hero, I Want To Know What The Love Is nebo Feels Like the First Time. V roce 1980 po neshodách s Mickem Jonesem kapelu opustil. 

„Ian byl úžasný skladatel a multiinstrumentalista,“ řekl bývalý kytarista skupiny Genesis Steve Hackett. „Vždycky jsem velmi obdivoval jeho sólovou tvorbu i vše, co dělal mimo jiné s Crimson a Foreigner,“ dodal.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!