Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Kniha roku 2007

Kultura

  12:31
Výčet je způsob, kterým lidé odedávna něco slavnostně připomínají a chválí. Jmenovitý a adresný výčet knih je také podstatou tradiční ankety LN, která za rok oslaví už osmdesátiny.

České knihovny za světovými zaostávají. foto: Lidové noviny

Kniha roku není soutěž ani neusiluje o spravedlnost: vždyť rozmarná anketa každoročně vyzdvihne zejména knihy druhého pololetí a trochu pozapomíná na knihy z přelomu roku (letos třeba na Pynchonovu Duhu gravitace).

Jaký má tedy anketa smysl? Především je to každoroční rituál, společné poděkování za úrodu tisíců knih od stovek nakladatelů, z nichž alespoň některé účastníci ankety „vyvolávají jménem“, děkují za ně osobně - a za to patří dík jim. Zároveň anketa představuje pokus s nejistým výsledkem: Najde se v tom moři knih spontánně, bez předchozích nominací, jedna, kterou bude jmenovat nezávisle široký okruh hlasujících? A najde-li se, co ta kniha vypovídá o nás?


 Letos shoda na jedné knize nebyla zdaleka tak výrazná jako vloni u Magorových dopisů - tentokrát stačilo na vítězství méně než polovina hlasů loňských. Navíc Korespondence Jiřího Voskovce a Jana Wericha skončila takřka rovnocenně s Darem Vladimira Nabokova. Zvítězila tedy nová edice a nový překlad děl starších.

Určitým znamením shody by mohl být opakovaný zájem o korespondenci jako žánr - nejen pro estetické kvality a pro dobové či osobní svědectví, ale snad i pro to základní, co je výsadou dopisu: pro adresné oslovení druhého.

Z původní české beletrie vynikly dvě komorní deníkové prózy -Prázdná země Jiřího Sádla a Hodiny klavíru Ludvíka Vaculíka. Pokud tyto knihy vypovídají také něco o nás a naší době, pak jen nepřímo: obratem dovnitř. Soustředí se na pozorování počasí, na louskání ořechů, na úklid v životě a na čas, který neutíká, ale vrací se.

Kniha roku 2007



Kniha Autor Nakladatelství Hlasů
Korespondence I/II Jiří Voskovec
Jan Werich
Jiří Tomáš
- Akropolis,
Nadace Jana a Medy Mládkových
10
Dar Vladimir Nabokov Paseka 9
Odcházení Václav Havel Respekt Publishing 7
Prázdná země. Listopadová část roku Jiří Sádlo Dauphin 7
Hodiny klavíru Ludvík Vaculík Atlantis 6
Putování za Svatým grálem Triáda 6
Dějiny čtení Alberto Manguel Host 5
Elementární částice Michel Houellebecq Garamond 5
Torzo díla Karel VI. Schwarzenberg. Torst 5
Borgesův svět Václav Cílek Dokořán 4
Edvard Munch. Být sám (obrazy - deníky - ohlasy) Arbor vitae 4
Fízl Petr Placák Torst 4
Možnost ostrova Michel Houellebecq Odeon 4
Novozákonní apokryfy III: Proroctví a apokalypsy Vyšehrad 4
Paměť esejisty Pavel Švanda Atlantis 4
Pod kůží Emil Juliš Dybbuk 4
Sny... Zbyněk Hejda Revolver Revue  4
Vzdáleným nablízku Tomáš Halík NLN 4
Záhádky Petr Nikl Meander 4

PRAVIDLA HRY 

* Lidové noviny i letos oslovily spisovatele, překladatele, publicisty, kritiky, editory, nakladatele, umělce, vědce a vysokoškolské učitele s výzvou: Jmenujte jeden až tři tituly, které si podle vás zaslouží označení Kniha roku. Lze uvést tituly beletristické i naučné, původní i překladové. Protože anketa není soutěž, ale hra vyjadřující subjektivní postoj účastníků, nevylučujeme ani odpovědi, v nichž účastníci jmenují tituly, na nichž se sami podíleli -přesto doporučujeme hlasy pro tyto knihy zvážit.

*Do hlasování započítáváme vždy pouze první tři jmenované knihy i v případě, že hlasující uvede více titulů. Každá z tří knih - bez ohledu na pořadí - získává jeden hlas, ostatní žádný.

*Aby byl titul započten do „žebříčku“, musí jít o: 1. tištěnou knihu, 2. knihu vydanou letos či vloni (aby nezapadly tituly vydané koncem roku).

*U jmen respondentů neuvádíme akademické tituly, pouze obecnou profesní charakteristiku.

*U knih uvádíme autora a nakladatele, místo vydání nedoplňujeme, rok vydání uvádíme jen u knih, které nevyšly v roce 2007.

* Celá anketa je uveřejněna pouze na internetu, v tištěné podobě uvádíme jen vybrané a často krácené příspěvky.

* Při výběru příspěvků obecně dostávaly více prostoru knihy, které v jiných odpovědích či v recenzích v LN nebyly uvedeny či komentovány.

* Krácení v komentářích je vždy označeno symbolem na konci odpovědi. Tyto příspěvky čtenáři najdou v plném znění na internetu.

* Uveřejněné příspěvky řadíme abecedně. Zároveň u knih na předních místech uvádíme, kdo pro ně hlasoval a kdy jsme je v Lidových novinách recenzovali, aby si čtenáři mohli příspěvky či recenze dohledat na internetu.

* Úplný seznam všech jmenovaných knih a jejich pořadí, odpovědi všech 158 respondentů ankety i plné znění odpovědí krácených v tištěné podobě najdete na internetové adrese www.lidovky.cz/kniharoku

Výsledky ankety  Kniha roku 2006
Výsledky ankety  Kniha roku 2005 

Vítězové ankety od roku 1991

Autor:

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
RECEPČNÍ

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 30 550 - 30 550 Kč