Úterý 7. května 2024, svátek má Stanislav
130 let

Lidovky.cz

Lidice míří na Slovensko. Zaujmou sousedy?

Slovensko-cest

  17:00
PRAHA - Tvůrci filmu o tragédii obce Lidice, kterou vypálili nacisté za druhé světové války, očekávají, že snímek zaujme také na Slovensku, protože tato tragická událost je součástí dějin bývalého Československa. Premiéra filmu ve slovenských kinech je naplánována na čtvrtek, zhruba dva měsíce po uvedení v Česku. Tam jej zatím zhlédlo téměř 400.000 diváků.

Karel Roden ve snímku Lidice foto: BioscopReprofoto

Producent filmu Adam Dvořák dnes řekl, že to "nejkrásnější v našem filmu je Zuza Fialová, která je Slovenka." Fialová, kterou mohli diváci vidět také ve snímku Obsluhoval jsem anglického krále, hraje ve filmu Lidice jednu z hlavních rolí.

"Původně jsem se velmi lekla, zejména tématu a toho, že pro mě jako pro matku budou psychicky velmi náročné některé scény. Měla jsem strach také z toho, abych to nepokazila, protože to je vážná část české historie. Bylo by pro mě velkým neštěstím, kdyby na mě padlo, že jsem to špatně zahrála," řekla dnes novinářům.

Film Lidice režiséra Petra Nikolaeva kombinuje tři příběhy odehrávající se na pozadí tragického vypálení obce. První je o nešťastné rodině, ve které otec v hádce neúmyslně zabije svého syna a je za to odsouzen. Pobytem ve vězení si paradoxně zachrání život, protože unikne osudu a jako jediný muž z vesnice přežije.

Druhý je příběh dopisu, jenž se stal záminkou pro tuto nacistickou operaci, ač ve skutečnosti šlo o lež maskující nevěru. Třetí příběh policisty Vlčka je o strachu, osobní zodpovědnosti a o tom, zda je opravdovou výhrou přežít za cenu ztráty důstojnosti a cti. Ztvárnil ho slovenský herec Roman Luknár. "Postava ve filmu není záporná, je rozporuplná," podotkl Dvořák. I když policista svým způsobem páchá zlo, které má zdůvodnění, není s tím spokojený a není na sebe hrdý, dodává ke složité postavě producent.

Symbol nacistického teroru

Lidice jsou jedním ze symbolů nacistického teroru za druhé světové války. Nacisté je vypálili v červnu 1942. Důvodem byla domnělá souvislost jednoho z lidických obyvatel s atentátem na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Na Slovensku se film bude promítat v 19 kopiích.

Křišťálová lupa 2011
Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!