Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

MACHALICKÁ: U kadeřnice. O historii Čechů a Němců

Petr Mikšíček se již řadu let a pomocí různých bohulibých projektů stará o obnovení paměti v Sudetech, zvláště pak v Krušných horách, v po válce pustnoucí krajině, z níž postupně mizely vesnice, usedlosti, fabriky a podobně. Hodně se rozkradlo, občas si tu vojsko nebo Lidové milice udělaly manévry a výsledkem byla definitivní zkáza příslušné aglomerace.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

1. 10. 2018 19:31

Paní Machalická, děkuji za vaši glosu. Vystihuje realitu a odlišné vnímání tehdejších událostí pamětníky. Proto se musí k orální historii i memoárům přistupovat obezřetně a s přihlédnutím k dalším dobovým zdrojům.

0 0
možnosti

1. 10. 2018 15:04

stvi anebo odejit do vnitrozemi. Oproti komunisticky zivene legende o vyhaneni, vetsina Cechu zustala (coz se jim ale casto vymstilo po valce..)

0 0
možnosti

1. 10. 2018 15:03

I pani Machalicka je zjevna hodna zena, ale, stejne jako pani Rosemarie, ma i ona o cesko-nemeckych dejinach nacionalisticky pokrivene povedomi. Je jiste pravdou, ze Ceskoslovensko v roci 1918 vzniklo, aspon co se tyce Cech, Moravy a Slezska v historickych hranicich zanikleho Ceskeho kralovstvi a Moravskeho markrabstvi, coz je samozrejme v poradku (byt ́v Cechach uctivany americky prezident Wilson tehdy podporoval princip sebeurceni narodu, referendum, podobne tomu v Korutanech mezi Slovinci a Rakusany ci v Hornim Slezsku mezi Polaky a Nemci. Cesi v Sudetech zadne referendum nedovolili), hodna pani Jana se myli v srovnavani vyhnani Cechu 38-vyhnani Nemcu 45 jaksi 1 ku 1. Pravdou je, ze v roce 38 museli Sudety opustit pouze statni urednici (jen nekolik tisic), kteri tam prisli s urady noveho Cs. statu po valce, a to mnohem civilizovanejsim zpusobem, kazdopadne bez jakychkoli obeti na zivotech, autochtonni ceske obyvatelstvo si mohlo naproti tomu vybrat, bud zustat a prijmout risske obcan

0 0
možnosti

1. 10. 2018 19:28

Proboha, to je ale blábol, nebo rovnou sprostá lež!! Než něco napíšete, zjistěte si, jak v Sudetech na tajný pokyn nacistů řádili ve 38 henleinovci, resp. ordneři. Ze zálohy stříleli české četníky a finance, terorizovali české civilisty i místní Židy a nepokrytě dávali najevo svůj obdiv k Hitlerovi.

0 0
možnosti