Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Michal Prokop vystoupí na prestižním Chicago Blues Festivalu

USA

  17:00
PRAHA - Michal Prokop se svými spoluhráči Lubošem Andrštem a Janem Hrubým vystoupí jako první čeští hudebníci na tradičním Chicago Blues Festivalu.

Hudebník a moderátor Michal Prokop foto: archiv MAFRA - Pavel Wellner

Všichni tři hudebníci spojí síly  9. června na hlavní scéně Petrillo Music Shell v Grant Parku s hudebníky z amerického tria černošského kytaristy a zpěváka Johna Primera v projektu, který dostal název Chicago Prague Blues Band.

"Podstatou projektu je vznik hudebního tělesa složeného ze tří bluesových hudebníků z Chicaga a tří z Prahy, které vystoupí nejprve v Chicagu na Blues Festival a poté v Praze na United Islands České spořitelny. Další rok bude opakován pod stejným názvem Chicago Prague Blues Band, ale v jiném složení," uvedla generální konzulka ČR v Chicagu Dana Huňátová, která otevřela jednání s jedním ze zakladatelů festivalu Barry Dollinsem.

Na památku Muddyho Waterse

Chicago Blues Festival se koná 6. až 9. června. Festival byl založen v roce 1984 na památku Muddy Waterse přezdívaného "otec chicagského blues". Od prvního ročníku je festival přístupný zdarma. Na programu má festival nová jména blues a spřízněných žánrů. Vystoupily zde hvězdy jako B. B. King, Taj Mahal, Chuck Berry, Johny Winter, Ray Charles a další.

"Ve Spojených státech jsme jednou hráli, to bylo v roce 2005 na Československém Rockfestu, shodou okolností taky v Chicagu, ale bylo to vystoupení pro naše krajany žijící v Americe. Teď půjde o vystoupení na slavném Chicago Blues Festivalu, pro americké publikum a ve společnosti slavných amerických muzikantů, to je něco úplně jiného," sdělil Prokop.

Prokop loni vydal s kapelou Framus Five po šesti letech nové album Sto roků na cestě, za jehož prodej převezme 30. dubna na speciálním koncertě s novým repertoárem v pražském Lucerna Music Baru zlatou desku.

Autor: