Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Mumie propadla, Drákula se bojí o život. Start filmového ‚vesmíru‘ Dark Universe nevyšel

Kultura

  7:00
Snímek Mumie (česká premiéra 8. června) je podle recenzí velmi špatným filmem. Problém je, že snímek měl být vlajkovou lodí nového a ambiciózního projektu Universal Studios. Dark Universe má v plánu oživovat klasická filmová monstra.

Nový film Mumie, který bude uveden do kin 8. června. foto: iDNES.tv

Universal Studios bylo ve třicátých a čtyčicátých letech dvacátého století synonymem pro hororové filmy a ikonická monstra. Pod jeho hlavičkou se zrodil filmový Dracula (1931) s nezapomenutelným Belou Lugosim, Frankenstein (1931) s Borisem Karloffem, Mumie (1932), Neviditelný muž (1933) a jiné příšery ve svých klasických černobílých podobách.

Zakladatel Universal Studios si od Edisona nenechal diktovat podmínky

Nový projekt studia Universal nazvaný Dark Universe měl obnovit zašlou slávu kultovních filmových monster a předělat klasické snímky pro nové tisíciletí. Jako vlajková loď projektu byl vybrán snímek Mumie. Filmaři sázeli na bombastickou produkci, skvělé umělé efekty, Russela Crowea a Toma Cruise v hlavní roli odvážného archeologa. Jen se při tom plánování tak nějak zapomnělo na příběh, jak se píše v recenzích. Na recenzním serveru Rotten Tomatoes má snímek pouhých 21 % (na ČSFD se mu vede o mnoho lépe s 65 %). „Obtěžoval se hlavní hrdina snímku vůbec přečíst scénář téhle skládky toxického odpadu plné umělých efektů?“ nešetří film Peter Howell, recenzent deníku Toronto Star. „Mumie měla zůstat mrtvá a pohřbená,“ píše web ReelReviews.

Naprosté bombardování od kritiky je problém. Studio Universal mělo s Dark Universe velké plány, neboť chtělo postupně vdechnout nový život celé řadě ikonických filmových monster. Studio začátkem týdne oznámilo v rámci projektu natočit nové verze Zvoníka od Matky boží, Fantoma Opery a hlavně nového Drákulu.

U Mumie je zatím příliš brzo přijít s přesnými čísly tržeb, ale první odhady ukazují, že po finanční stránce se snad o propadák zatím nejedná. Studio ale vsadilo své dobré jméno jako tvůrce ikonických hororových příšer a k Dark Universe budou teď všichni recenzenti přistupovat jen skepticky. Budoucnost dalších předělávek je ohrožená.

Jak vyzrát na citlivou pokožku miminek?
Jak vyzrát na citlivou pokožku miminek?

40 testerek vyzkoušelo intenzivní zklidňující balzám pro velmi suchou, citlivou i atopickou pokožku Atoderm Intensive baume od Biodermy. Jak balzám...