Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Na Bushe nebudeme milí

Kultura

  7:52
LOS ANGELES/PRAHA - Nejvýznamnější hudební ceny se udělovaly ve sto osmi kategoriích. Ty hlavní jsou čtyři – pro nahrávku, album, píseň a nováčka roku. Letošní Grammy ovládlo ženské countryové trio Dixie Chicks s albem Taking The Long Way a písní Not Ready To Make Nice.

Dixie Chicks. foto: AFP

Proměnilo všech pět nominací, včetně těch hlavních pro nahrávku, album a písničku roku. Zpěvačka Mary J. Blige s osmi nominacemi si za album Breaktrough nakonec odnesla cenu za r&b výkon, r&b album a píseň ve stylu r&b. „Královna letošních nominací Grammy si v kategorii r&b album odnese zasloužené vítězství, hlavně proto, protože ho nedosáhne v těch hlavních,“ před nedávnem prorocky poznamenal na adresu Mary J. Blige David Bauder z tiskové agentury AP.

„Stal se z toho znepokojivý trend – hvězdy r&b a rapu mají sice na nominacích lví podíl, ale v hlavních kategoriích nakonec prohrávají.“

Pod pohrůžkou smrti
Ocenění pro Dixie Chicks je v prvé řadě politikum. Přestože například loni ve všech ohledech vyčnívala písnička Crazy dvojice Gnarls Barkley, cenu si ze Staplesova Centra, kde se vyhlášení konalo, odnesla skladba Dixie Chick nazvaná Not Ready To Make Nice.

„Nejsem připravená ustoupit, pořád ještě mám šílený vztek,“ zpívá se tu v reakci na výhrůžky smrti, kterých se členkám tria dostalo poté, co při londýnském koncertě roku 2003 jedna z nich prohlásila, že se stydí za to, že současný americký prezident pochází stejně jako ony z Texasu. Kapelu tehdy v recenzi na koncert citoval britský deník Guardian, zprávu převzala americká média a později kritická slova komentoval i prezident Bush.

Zpěvačka Natalie Maines se za svůj výrok později omluvila, „bushovská kontroverze“, která kromě vypjaté debaty o americkém patriotismu znamenala pro kapelu v USA také bojkot části bývalých fanoušků a několika řetězců rozhlasových stanic, však doznívá i na loni vydané desce. Rozhodnutí Akademie je tedy možné brát jako obranu zábavního průmyslu před porušováním oficiálně zaručeného práva na svobodu slova.

Kromě cen ve tří hlavních kategoriích si Dixie Chicks odnesli žánrové Grammy za nejlepší countryové album a hudební výkon. Zlatý gramofonek pro album Taking The Long Way je uznáním také pro jeho producenta Ricka Rubina, stejně jako jedna ze dvou Grammy, které patří skupině Red Hot Chili Peppers za skladbu Dani California z alba Stadium Arcadium produkované Rubinem.

Ten si také po pěti předchozích nominacích odnesl titul producenta roku za nahrávku jiné než klasické hudby. Čtvrtou hlavní cenu, titul objev roku, si odnesla třiadvacetiletá Carie Underwood. Z pódia děkovala i Simonu Fullerovi, otci soutěže Pop Idol (u nás známé jako Superstar), která jí pomohla na výsluní.

Akademici jí dali přednost před nasládlým folkrockem brita Jamese Blunta či jeho krajankou, jazzovou zpěvačkou Corinne Bailey Rae. Gnarls Barkley si odnesli dvě žánrové Grammy a předvedli se naživo. Hlavní tahák koncertního programu ovšem tvořila oživlá vzpomínka na 80. léta.

"Dámy a pánové, my jsme Police a jsme zpátky,“ zazněla z pódia v úvodu slavnostního večera Stingova slova. Obměněnou verzi prvního a nejslavnějšího hitu Roxanne ještě doplnila včerejší tisková konference, na níž obnovení Police ohlásili termíny světového turné.

Fukačová a Baborák v nominacích
Český divák měl hned několik důvodů k radosti – cenu za celoživotní přínos například kromě kapel Doors, Grateful Dead, operní pěvkyně Marie Callas či saxofonisty Ornetta Coleemana dostala také Joan Baez, kterou u nás zanedlouho uvidíme. Stejně tak newyorské Klezmatics, kterým připadla Grammy za album na texty Woodyho Guthrieho, či Lionela Richieho, jenž tu vystoupil živě a k nám se chystá 3. března.

O nejlepší album klasické hudby letos soutěžily Liebersonovy Rilke Songs s violoncelistkou Michaelou Fukačovovou a v kategorii nejlepší vokální výkon v klasické hudbě účinkuje v nominované nahrávce Brittenových Song Cycles hornista Radek Baborák. Česká verze pořadu ovšem napůl zklamala.

Komentáře Ladislava Šenkyříka byly tak informačně chudé a bezbarvé, že vedle profesionálního výkonu tlumočnice Dany Hábové působily jako záskok za kvalifikovaného moderátora, jenž se v pondělí nad ránem do studia ČT nedostavil.

Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...