Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Našla se obscénní barokní báseň, prý ji napsal John Milton

Kultura

  21:41
LONDÝN - Oxfordští akademici našli obscénní báseň, jejíž autorství přisuzuje text anglickému baroknímu básníkovi Johnu Miltonovi. Odborníci však podle agentury Reuters pochybují, že báseň An Extempore Upon A Faggot (Improvizace o teploušovi) je skutečně od Miltona.

Anglický barokní básník John Milton foto: Reprofoto

Báseň s obscénními narážkami se našla ve sbírce básnických antologií v Oxfordské univerzitě, uvedla akademička Jennifer Battová. V prohlášení označila za překvapivé vidět u tak obscénního epigramu jméno Miltona, který byl velkým náboženským a politickým polemikem.

Potvrzení Miltonova autorství by podle Battové vedlo k zásadní změně dosavadních představ o tomto básníkovi. Usoudila však, že báseň pravděpodobně přisoudil Miltonovi nějaký žárlivý rival ve snaze vyvolat skandál. Neřekla, kdy by odborníci mohli dospět k závěru, zda Milton byl či nebyl autorem rozporuplného epigramu.

Milton je známý zejména díky epické básni Ztracený ráj a některými odborníky je označován za velikána srovnatelného i se samotným Shakespearem. Napsal i řadu prací o revolučních reformách a texty obhajující například svobodu tisku nebo rozvod. Část svého díla musel kvůli slepotě diktovat. Do češtiny jeho díla překládal obrozenec Josef Jungmann.

Londýnský rodák měl být původně duchovním, ale již od mládí ho lákalo poznání a studium. V některých pramenech je dokonce označován za jednoho z nejvzdělanějších anglických básníků, za což vděčil i otci, který ho podporoval. Milton se narodil v roce 1608 a zemřel v roce 1674.

Autoři: ,