Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

(nejen) Jazzový dýchánek oslaví letos osmé narozeniny

Kultura

  16:38
PRAHA - (nejen) Jazzový dýchánek ve Velkých Opatovicích patří mezi tradiční předprázdninové festivaly. Jeho motto – „Jazz do dědin“  navíc získává postupem času tu správnou váhu. Každoročně totiž na tento festival, který nabízí dnes už relativně okrajový hudební žánr určený fajnšmekrům, přichází víc a víc diváků.

Eggnoise foto: Stustaculum.deReprofoto

„Vnímáme to tak, že si lidé můžou užít takovou muziku, kterou z rádia neuslyší,“ říká organizátor Petr Prosser a dodává, že si lidé rádi zatančí na neoposlouchané rytmy a přitom se taky trošku hudebně vzdělají. (nejen) Jazzový dýchánek přiváží do Velkých Opatovic každoročně velká jména českého i středoevropského jazzového nebe. V zámeckém areálu Velkých Opatovic se tak vystřídal Dan Bárta, Yvone Sanchéz and Brazilian Groove, Boogie Boys, Jan Spálený, Gulo Čar nebo Ondřej Havelka a jeho Melody Makers.

Ani letošek nebude v tomto směru výjimkou. O post nejzajímavější kapely se však bude pravděpodobně přetahovat hned několik interpretů v čele s Pavlem Jakubem Rybou lehce neuspořádanými Eggnoise. (nejen) JAZZOVÝ DÝCHÁNEK  se uskuteční v sobotu 13. 6. 2009 ve Velkých Opatovicích na tradičním místě – v areálu letního kina v zámeckém parku. Začátek -17h.

Bližší informace na www.jazzovydychanek.cz

Pavel Jakub Ryba je baskytarista, který je v současné době považován za jednoho z nejlepších českých. A navíc tento virtuóz slaví úspěchy v zámoří. Pro zajímavost je třeba říct, že Ryba hraje na bezpražcovou baskytaru značky Warwick a je také oficiálním firemním hráčem tohoto výrobce. Otázka zní, kdo komu dělá větší čest. Ryba spolupracuje například s Mike Sternem a Josefem Skrzkem a s velkými jmény české populární hudby.

Tak jako v sobě slovo eggnoise spojuje maximální řád s chaosem, tak mísí kapela Eggnoise sofistikovanou hudební kompozici s punkovým drivem a živelností. Kapela svou pouť začala v roce 1994 a od té doby se neustále vyvíjí ve všech ohledech. Křivka, kterou rýsuje, prochází hudebními žánry jako grunge, punk, rock, jazz a pop a postupně se rozšiřuje jakousi odstředivou silou. Jakoby pro Eggnoise platilo, že jak není možné zůstat na jednom místě, tak není možné opustit dobytá hudební území. Dokladem této centrifugální tendence kapely je její album Albumen, které je explozí stylů a různorodých přístupů k hudbě.

Kapela Kulturní úderka se pohybuje na české scéně od poloviny 90. let. Za tu dobu byli k vidění na nejednom z českých prestižních festivalů a tvoří ji trio vynikajících instrumentalistů v čele s kytaristou a výrazným pěveckým talentem Štěpánem Dokoupilem. Pokud by měla být doporučena, pak těm, kterým vyhovuje současný návrat kytarové muziky, protože kapela sama sebe v poslední době označuje jako ortodoxní bluescore.

Zvuku skupiny Jocose Jazz dominuje hlas dnes jednoznačně nejlepší české jazzové zpěvačky Eleny Suchánkové-Sonenshine, která studovala na proslulé Berklee College of Music v americkém Bostonu. Elena pravidelně létá zpívat do londýnských klubů, vystupuje na jazzových festivalech v zahraničí a její vynikající debutové album dokonce vyšlo přímo v USA. Repertoár Jocose Jazz pak obsahuje vedle vlastních skladeb také klasické standardy od A. C. Jobima, T. F. Wallera a H. Silvera.

A aby bylo tradici pěti kapel na Dýchánku ve Velkých Opatovicích učiněno za dost, je třeba představit i posledního interpreta, který tam vystoupí. Jde o jednu ze zásadních a aranžérsky i posluchačsky oblíbených jazzových sestav hrajících jazzový repertoár od 40. let do současnosti. Bebop, základní jazyk moderního jazzu, je přirozeným vyjadřovacím prostředkem tohoto seskupení pěti výrazných moravských hráčů. V případě v Česku domestikovaného, původně kubánského trumpetisty Lazara Cruze je projev navíc okořeněný karibským feelingem a elegancí. Lázaro Cruz Olmos nahrával na Kubě desky a vystupoval nejen s Dizzy Gillespiem a Gonzalo Rubalcabou, ale i další legendární veličinou latin jazzu, Arturo Sandovalem. O kvalitách basisty, světoběžníka Vincence Kummera pak vypovídá množství jazzových hvězd, které doprovázel, namátkou Maynard Ferguson, Mel Lewis, Dexter Gordon, Chat Baker, Clark Terry, Buddy De Franco a mnoho dalších.

Autoři:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...