Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Ceny Vinyla znají své aktuální nominace. Seznamte se s novými objevy

Kultura

  10:00
Nejen zavedení hudebníci, ale také inspirativní nová jména a aktivity na české nezávislé hudební scéně, takové jsou letošní nominace hudebních cen Vinyla.

Tomáš Palucha foto: Václav Tvarůžka

Letošní ročník Vinyly je plný reprezentativních položek domácí hudební scény. V kategorii Deska roku se ve všech případech jedná o zkušené muzikanty. Jan Boroš na svém intimním debutu Stínítko zúročil zkušenosti z dnes už neexistujících Fiordmoss. Kvinteto Povodí Ohře, které na eponymním albu boduje svou „kovbojkou po česku“, tvoří pětice ostřílených muzikantů vyšlá z kapel Climatizado, Skupina Štěstí, Esgmeq a Esazlesa. Silné kompozice psychedelického rocku na své desce Čaro nabízí kvarteto Tomáš Palucha, které se ještě jako duo ucházelo o Vinylu už před dvěma lety.

„Všichni nominovaní hudebníci mají podobné šance a představují to nejlepší, s čím jsem se letos na klubových i festivalových pódiích v Česku setkal. Současně mám radost z velkého žánrového rozptylu vybraných umělců,“ říká jeden z koordinátorů cen Pavel Uretšlégr.

V klubech i na festivalech letos intenzivně zabodovala také pětice Market, jejichž ambiciózní mix art-rocku, indie a popu na desce Art Star získává stále více příznivců. Producent Bílej kluk vychází z kontextu platformy BCAA, postklubová hudba se u něj rovná koláže tučných beatů, hlášek z japonského anime a kosmických syntezátorových riffů. Také tahle dvě jména společně s Čáry života mají nominace: v kategorii Objev roku.

Platforma BCAA nalezla odezvu v kategorii Počin roku, úspěšná je zejména v posouvání hranic klubové hudby směrem k vizuálnímu aktivismu. Z klubové scény nicméně vychází i další nominovaní, kolektiv promotérů, DJů a umělců působících pod značkou Wrong, kteří intenzivně popularizují špinavé techno. Třetí nominace získali organizátoři aktivit ZVUKu, nezávislé platformy podporující vzdělávání, tvůrčí dialog a realizaci projektů v oblasti elektronické hudby a zvukového umění.

O vítězích Vinyly 2018 rozhodne třiadvacetičlenná porota hlasováním ve druhém kole. Ceny se budou předávat 13. února 2019 na slavnostním večeru v Lucerna Music Baru. Potvrzeno je již vystoupení Floexe a britského producenta Toma Hodge, kteří v triu s Jakubem Tenglerem a virtuálním symfonickým orchestrem zahrají skladby z aktuálního alba A Portrait Of John Doe. Samostatné koncerty na místě odehrají také dvě z nominovaných kapel a tradičně pokřtěn bude i výroční vinyl s nominovanými projekty.

Autor:

Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč
Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč

Každý týden můžete získat zajímavé balíčky od značek Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč. Hrajte s námi a získejte hlavní výhru, balíček s...