Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Nominaci na Oscara má Spielberg i Kidmanová. Nejvíce šancí dostaly filmy Síla psa a Duna

Benedict Cumberbatch ve filmu Síla psa (2021) foto: Netflix

Do oscarového klání letos vstupují nováčci i známé tváře. Šanci na Oscara má Steven Spielberg za režii remaku muzikálu West Side Story, Nicole Kidmanová za hlavní herecký výkon v dramatu Ricardovi nebo Benedict Cumberbatch za ztvárnění hlavního hrdiny v Síle psa. Ten posbíral celkem dvanáct nominací, sci-fi Duna deset a West Side Story s Belfastem po sedmi.
  13:33aktualizováno  16:03

Nominaci na nejlepší film letos dostalo celkem deset snímků, ze kterých se uvedení v Česku prozatím dočkalo sedm: V rytmu srdce, K zemi hleď!, Duna, Král Richard: Zrození šampiónek, Ulička přízraků, Síla psa a West Side Story.

Stevenu Spielbergovi, který má za svou kariéru na kontě dva Oscary a dvanáct nominací, dělají tentokrát společnost režiséři Kenneth Branagh (Belfast), Rjúsuke Hamaguči (Drive My Car), Paul Thomas Anderson, (Lékořicová Pizza) a Jane Campionová (Síla psa).

V hlavních hereckých kategoriích se v nominacích setkává manželský pár Javier Bardem a Penelope Crúzová. Bardem je nominovaný za výkon ve filmu Ricardovi, Crúzová za Paralelní matky. S oblíbenou španělskou herečkou se letos utkají ještě Jessica Chastainová, Olivia Colemanová, Nicole Kidmanová a Kristen Stewartová, která v dramatu Spencer ztvárnila princeznu Dianu.

V kategorii mužských hereckých výkonů v hlavní roli nominace vesměs potvrdily očekávání zahraničních novinářů. Oscara může získat ještě Benedict Cumberbatch (Síla psa), Will Smith (Král Richard: Zrození šampionek), Denzel Washington (The Tragedy of Macbeth) a Andrew Garfield (Tick, Tick... Boom!).

V kategorii nejlepší herečka ve vedlejší roli může uspět Kirsten Dunstová za roli v Síle psa nebo Judi Denchová za výkon ve filmu Belfast. Jde o její osmou nominaci. Šanci mají také herečky Jessie Buckleyová (The Lost Daughter), Ariana DeBoseová (West Side Story) a Aunjaune Ellisová (Král Richard: Zrození šampionek).

Filmy Síla psa a Belfast bodovaly také v kategorii vedlejších herců. Nominace získala pětice Ciarán Hinds, Troy Kotsur, Jesse Plemons, J. K. Simmons a Kodi Smit-McPhee. Nejlepším animovaným filmem se může stát Encanto, Utéct, Luca, Raya a drak a Rodina na baterky (recenze zde).

Kompletní seznam nominovaných naleznete níže v přehledu. Český film se do užšího výběru v kategorii nejlepší cizojazyčný snímek nedostal.

O zlatou sošku Oscara se letos mohly ucházet filmy uvedené mezi 1. březnem a 31. prosincem 2021. Slavnostní ceremoniál udílení cen se uskuteční v neděli 27. března v Dolby Theatre v Los Angeles, které je Oscarům domovem od roku 2002. Kdo letos diváky večerem provede, prozatím není známo. Producent večera Will Packer však slíbil, že poprvé od roku 2018 půjde o jednoho jediného moderátora.

Letošní ročník bude v pořadí devadesátý čtvrtý. Loni uspěla v oscarovém klání Země nomádů, road movie vdovy putující s dodávkou po USA, za niž získaly sošku i herečka hlavní role Frances McDormandová a režisérka Chloé Zhaová. Z herců uspěl ještě Anthony Hopkins nebo Daniel Kaluuya. 

Finální hlasování pro volící členy Akademie filmového umění a věd začne 17. března a skončí 22. března. V roce 2019 se členkou Akademie stala dokumentaristka Helena Třeštíková, dříve pak třeba Michaela Pavlátová, Miloš Forman, Miroslav Ondříček, Jiří Menzel nebo Theodor Pištěk.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!