Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Nové album Phila Shoenfelta je poctou nepřikrášlenému syrovému zvuku

Phil Shoenfelt (vpředu) a David Babka foto: Roman Černý

Phil Shoenfelt je britský rockový písničkář, který už od devadesátých let žije v Česku; vede zda rockovou kapelu Southern Cross, prošel ale i řadou spoluprací s podobně kosmopolitními hudebníky, jako je on sám, například Australanem Brunem Adamsem v kapele Fatal Shore nebo Britem Nikkim Suddenem. Shoenfeltovy muzikantské začátky ovšem sahají až do začátku osmé dekády, k newyorské postpunkové kapele Khmer Rouge.
  12:00

Shoenfeltovi sluší jak plnokrevný zvuk rockové kapely, tak komornější obsazení, ať už sólové hraní nebo - ideálně - práce v duu. Jeho písně přitom mají takový charakter a vnitřní náboj, že je lze „opracovávat“ právě různými aranžérskými způsoby.

Aktuální album Shapeshifter vydal nyní ve dvojici se svým dlouholetým muzikantským partnerem, kytaristou Davidem Babkou, jedním z nejlepších českých hráčů technikou slide, ale také „odborníků“ na lap steel kytaru. Tyto techniky a nástroje se skvěle doplňují se Shoenfeltovou divokou a energickou akustickou kytarou.

Album je obsahově vlastně ohlédnutím za Shoenfeltovou autorskou tvorbou, najdeme zde písně z jeho prvních sólových alb, natočených ještě před příjezdem do ČR, stejně jako ochutnávky z diskografie se Southern Cross a Fatal Shore. Natočeno bylo „způsobem, jaký praktikoval Sam Phillips ve studiu Sun“, připomíná Shoenfelt legendárního memphiského producenta, který světu objevil Elvise Presleyho, Johnnyho Cashe a řadu dalších „otců zakladatelů“ éry počátků rock’n’rollu.

To znamená nahrávání de facto naživo, kdy oba hudebníci na sebe mají v jedné místnosti možnost emočně reagovat. Záznam tak absencí metronomu, oprav jednotlivých partů nebo jakýchkoli dotáček rezignuje na perfekcionismus, ale zároveň se do něj ani na vteřinu nevkrade chlad či nuda.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...