Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Obrazy klamou, upozorňuje výstava v Plzni

Kultura

  14:00
PLZEŇ - Fikce a mystifikace v umění 19. století je tématem nové expozice Západočeské galerie v Plzni, kterou připravila ve spolupráci s Národní galerií. Návštěvníkům ve výstavní síni "13" ukáže, jak díla mohou klamat.

Z výstavy Svět chce být klamán foto: Západočeská galerieReprofoto

Mystifikují sami autoři výstavy

Autoři ukazují přímo v expozici, jak snadno se na základě konvence vytvářejí historické obrazové fikce a mystifikace. Známá díla českých klasiků 19. století opatřili odlišnými, někdy i záměrně provokativními názvy.

Jedna ze sekcí výstavy se snaží lehce provokativním způsobem přiblížit, jak se výklad popisované historické scény může "překlopit" do úplně jiné události. Výstava nazvaná Svět chce být klamán potrvá do 5. května.

"Výstava vznikla k mezioborovému sympoziu, jež se koná v rámci Smetanovských dnů v Plzni. Její autoři zpracovali námět ve třech tematických kapitolách," uvedl ředitel Západočeské galerie Roman Musil.

Vděčný zdroj mystifikace: Rukopisy

První oddíl se věnuje problematice Rukopisů královédvorského a zelenohorského a jejich obrazovému doprovodu. "Téma Rukopisů se zařadilo do stálého repertoáru historického malířství od 40. let 19. století. Dobový názor odpovídající představám romantického historismu reprezentuje list Vojtěcha Hellicha Záboj a Slavoj z litografického alba Vyobrazení z českých dějů," uvedli autoři výstavy Eva Bendová a Vít Vlnas.

Z výstavy Svět chce být klamán

Celkové ilustrační zpracování Rukopisů se stalo velkou výzvou v 50. letech, expozice tak představuje ilustrace k Rukopisu královédvorskému Josefa Mánesa z roku 1857. K vidění jsou ale například i sochy od Václava Levého, Josefa Václava Myslbeka a další.

Monumentální zpracování látky Rukopisů pak reprezentuje dosud nevystavený velký akademicky formulovaný kartón Výjev z bitvy pod Hrubou Skálou z roku 1895, vytvořený zřejmě Karlem Vítězslavem Maškem.

Dosud nevystavené Maroldovy skici

Druhý oddíl je věnován zábavnímu světu 19. století, autoři se v něm zabývají dobovými strategiemi obrazového klamu a čisté obrazové iluze prostřednictvím panoramat, ale i fotografie a filmu.

Z výstavy Svět chce být klamán

Divák uvidí například dosud nevystavenou řadu 13 skic k panoramatu Bitvy u Lipan Luďka Marolda. Třetí část výstavy nazvaná Dějiny jinak se zabývá literárními a historickými konvencemi čtení zobrazeného příběhu.

Autor: