Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Klempíř natočil sólové album, rozchod s J.A.R. neplánuje

Kultura

  15:00
PRAHA - Projekt bez recesistické skupiny J.A.R. chtěl udělat její dvorní textař Oto Klempíř. Na jeho prvním sólovém albu, které se pod názvem Špička objeví v polovině března, s ním proto spolupracuje slovenský basový virtuos, multiinstrumentalista, producent a skladatel Oskar Rózsa. Nahrávka navazuje na Klempířovu knižní publikaci Tali Bachtar! z loňského podzimu.

Dlouhohrající děcka z J. A. R. zůstávají hračičkářská foto: Sony Music

"Neplánuju rozchod s J.A.R., ale chtěl si udělat něco bez nich. Už jsem si zkusil něco jiného na projektech Snowborďáci, Rafťáci, Ro(c)k podvraťáků, ale stejně tam byl kytarista J.A.R. Mirek Chyška, který do toho zavlekl "jarovství". Proto jsem si řekl, že si to natočím bez kamarádů," řekl Klempíř.

Podle autora textů na albech J.A.R. Frtka, Mydli to, Mein Kampfunk, Nervák, Armáda špásu a Dlouhohrající děcka bylo zajímavé pozorovat rozdílné pracovní postupy.

Dada texty

Podle něj se s Rózsou rozhodli, že nebudou dělat běžnou popovou desku. Po hudební stránce Špičku pojali minimalisticky, texty Klempíř označuje jako dada. "Ale úplně tak to není. Jsou to prožité věci. Nechtěl jsem žádný americký rap s gangy a násilím a prázdnotou. Chtěl jsem, aby podstata byla "pradávně rocková", spíše vyprávím a zpívám, než rapuju," podotkl.

Texty jsou proto podle Klempíře diametrálně rozdílné od tvorby pro J.A.R., protože si mohl dovolit, co chtěl, aniž mu do toho někdo "vrtal". "Kluci z J.A.R. mi občas něco uberou, něco přidají, a ten text samozřejmě ztrácí původní originalitu a nabývá jinou," podotkl Klempíř. Dodal, že se zpěvem mu místy pomohl Dan Bárta.

Oto Klempíř

Oto Klempíř od roku 1982 působil v různých profesích v Praze. Spolu s Romanem Holým a Michaelem Viktoříkem tvořil základní sestavu skupiny J.A.R., která byla založena symbolicky 17. listopadu 1989.

Nahrávka je prvním českým albem, které je masterováno v legendárním studiu Bernie Grundman Mastering v Los Angeles. "On ten můj mezzosoprán bas v určitých polohách není vůbec znělý, úplně by zapadnul v nástrojích. Tak jsme chtěli mastering, který by s tím něco udělal. Není to placaté, jako nahrávky vzniklé v Čechách. Chtěl jsem to mít na té nejvyšší možné úrovni," vysvětlil Klempíř, proč se finální podoby nahrávky ujal Briane Gardner, který spolupracoval s takovými hvězdami, jako jsou Eminem nebo Dr.Dre.

Nahrávku Špička plánují její tvůrci prezentovat na živých vystoupeních. Na některých by si s nimi měl zazpívat i Bárta.

Vydal básnické sbírky Je tu dostatečný počet statečných (1999) a Antiranař (2002), loni byl do kin uveden film Czech Made Man natočený podle jeho scénáře. Ve stejném roce se objevila kniha Tali Bachtar!, která je průřezem jeho tvorby za posledních více než dvacet let. Obsahuje Klempířovy texty pro alba J.A.R. i z projektu Špička, stejně jako další další básně z let 1989 až 2011.

Autoři: ,