Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Pád Zdi a svobodný Berlín připomene zakladatel Love Parade

Kultura

  16:01
PRAHA - Návrat do atmosféry vůbec prvních techno parties, do dob, kdy noci s klubovou elektronickou hudbou byly čerstvě objevovanou slastí. Právě to nabízí exkluzivní událost, kterou ve čtvrtek pořádá v klubu Podnik Německé velvyslanectví v Praze v rámci oslav 25.výročí pádu Berlínské zdi.

Dr. Motte, zakladatel Love Parade foto: Daniela Eger

Tři dýdžejské sety představí tři „věrozvěsty“ taneční hudby – dva z Německa, jednoho z české scény. Jeden z nich přímo formoval světovou techno scénu: je to Dr. Motte - snílek, vizionář a hlavně duchovní otec pouliční slavnosti Love Parade. Zlomovým a zásadním okamžikem nejen pro taneční scénu, ale také pro samotné vnímání Německa, potažmo Berlína, na které bylo celosvětovým drobnohledem nahlíženo optikou 2. světové války, byl první červenec roku 1989, kdy pod mottem Peace, Happiness and Pancakes (Mír, štěstí a palačinky) vyšlo 150 hudebníků a tanečníků na berlínskou Kürfurstendamm.

Změnili tak po svém tok dějin: mezinárodní ohlas byl neuvěřitelný a z Love Parade se stal fenomén tak rozsáhlý, že právě jeho velikost ho postupně dusila. Dr.Motte si udržel svůj pseudonym dodnes a na techno scéně patří mezi uctívané zakládající patriarchy; v současnosti obráží svět s programem Dr. Motte on Acid club tour 2014.

Změnit město rozdělené Zdí: to byl cíl Dr. Motte a idea za berlínskou slavností Love Parade.

Vedle Dr. Motte vystoupí jako DJ i Steve Morrell - producent, remixér, zakladatel undergroundového festivalu Berlin Insane. Morrell je v neposlední řadě i vydavatelem a spolupracovníkem českých skupin The Prostitutes a Kill The Dandies!. Trojici doplní jeden z veteránů českého techna - Michael Burian, kterého se pro jeden večer podařilo přesvědčit, aby oprášil své dýdžejské jméno Elektromajk (poprvé po třinácti letech!) a zahrál vzpomínkový set. Připomene se tak atmosféra porevolučních klubů Bunkr, Retro nebo začátků klubu Roxy.

Dr. Motte, zakladatel Love Parade

Dr. Motte, Steve Morrell a Elektromajk vystoupí v klubu Podnik (Bubenská 1) od 21 hodin. Připomene se tak svobodomyslná subkultura nastupující elektroniky, která v Berlíně po pádu Zdi opanovala tehdejší scénu mladých a nonkonformních posluchačů.

Autor: