Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Policista Jiří Mádl strká nos tam, kam nemá. Režisér Sedláček natáčí detektivku Sever

Kultura

  16:00
MOST - Komu by se stýskalo po Severních Čechách, jak je vykreslil například populární seriál Most!, ten nemusí zoufat. Právě na sever zasadili děj připravované detektivky scenárista Zdeněk Zapletal a režisér Robert Sedláček. V hlavní roli se představí Jiří Mádl.

Jiří Mádl jako policista Petr Svoboda. Snímek Sever (2019). Režie: Robert Sedláček. foto: Česká televize

Petr Svoboda začíná na úřadě, kdy se mu nelíbí některé změny v územním plánu, šťourá do toho, nechce se toho pustit. Nakonec odejde k policii, tam zase začne strkat nos do jiných věcí. Zjistí, že územní plánování měla něco společného s tím, co řeší za případ, a začnou se mu některé věci spojovat dohromady. Ne vždy má ve svých tezích pravdu, ale často je jeho uvažování správné. Proto se vydává pátrat a získává tak nové nepřátele,“ popisuje Jiří Mádl svou postavu a naznačuje tím spád děje Severu.

Herec Štepán Benoni. Snímek Sever (2019). Režie: Robert Sedláček.
Foto z natáčení. Snímek Sever (2019). Režie: Robert Sedláček.

Štáb natáčí v trojúhelníku měst Teplice, Bílina a Ústí nad Labem, symbolem minisérie bude podle Sedláčka skalnatý vrch Bořeň: „Byl jsem u některých skutečných událostí, které se staly na trase Bílina, Ústí nad Labem. Máme možnost natáčet v autentických prostorách,“ doplňuje režisér Robert Sedláček. Natáčení začalo v prosinci loňského roku a skončit by mělo na začátku května.

Kromě Jiřího Mádla diváci uvidí třeba Petru Špalkovou, Taťjanu Medveckou, Martin Myšičku nebo Štěpána Benoniho.

Sever

scénář:
Zdeněk Zapletal
režie: Robert Sedláček
hrají: Jiří Mádl, Štěpán Benoni, Aleš Bilík, Eliška Křenková, Emil Horváth, Denisa Barešová a další