Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Prezident Klaus ocenil jazzmana George Mráze čestnou plaketou

Kultura

  11:47
PRAHA - Prezident Václav Klaus dnes na Pražském hradě vyznamenal jazzového kontrabasistu George Mráze. Při příležitosti jeho 65. narozenin mu předal Zlatou plaketu prezidenta republiky. Čechoameričan Mráz patří už dlouhá léta mezi nejvyhledávanější kontrabasisty světové jazzové scény. Na svém kontě má přes devět set natočených desek.

Prezident Klaus dnes ocenil jazzového kontrabasistu George Mráze Zlatouplaketou prezidenta republiky. foto: ČTK/Krumphanzl Michal ČTK

Prezident čestnou plaketou oceňuje osobnosti, které se proslavily ve svém oboru, a prospěly tak České republice. Právě mezi takové lidi Mráz rozhodně patří, řekl při dnešním předání plakety Klaus. Mráz zdůraznil, že si vyznamenání velice váží a je jím dojatý. "Je to prostě veliké ocenění, jako jazzový hudebník, to se tak každému nestane," řekl po přijetí u prezidenta.

V USA žije někdejší absolvent pražské konzervatoře už více než 40 let. Pro emigraci se rozhodl po sovětské invazi do Československa, kdy jako čtyřiadvacetiletý získal stipendium na proslulé Berkley School of Music v Bostonu. Doprovázel pak nejvýznamnější jazzové muzikanty, mimo jiné Clarka Terryho, Herbieho Hancocka a Joa Williamse.

V roce 1969 ho angažoval Dizzy Gillespie do svého kvintetu v New Yorku, potom to bylo Trio Oscara Petersona a Ella Fitzgeraldová. Působil také v seskupeních Charlieho Minguse, Tommyho Flanagana, Stana Getze a dalších vynikajících jazzmanů.

Autor:

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...