Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Primabalerína Klimentová oslavila tisící vystoupení v Národním divadle

Kultura

  22:16
PRAHA - Národní divadlo večer patřilo primabalerině Darie Klimentové. Pro oslavu svého dvacetiletého působení na předních baletních scénách si vybrala právě divadlo, kde získala první angažmá hned po konzervatoři. Na dnešní galavečer, který se opakuje ve čtvrtek, pozvala i své kolegy a rovněž významné tanečníky evropských i zámořských souborů.

Daria Klimentová. foto: Roman SejkotLidové noviny

Přijmout pozvání primabeleriny do města, odkud se vydala dobývat světová pódia, se světovým tanečníkům vyplatilo. Během celého večera sklízeli bouřlivé ovace pražského publika. Dnešní představení bylo tisící v kariéře Klimentové, která se do zahraničního angažmá dostala hned na počátku 90.let. Od roku 1996 pak působí v prestižním Anglickém národním baletu.

Postupně se vypracovala na první sólistku, tančí hlavní ženské role klasického repertoáru při všech tamních premiérách. Nazkoušela přes 30 postav.

Večer zahájila sólová choreografie Darii Klimentové, kterou speciálně pro tento večer vytvořil Christopher Hampson. Jeho práci mohli čeští diváci již vidět, před šesti lety slavný britský choreograf s baletem ND nastudoval klasický romantický balet Giselle. Dnes se v pas de deux z Giselle, ale v tradiční choreografii Mariuse Petipy, představili první sólisté Anglického národního baletu Erina Takahašiová a Vadim Muntagirov.

Klimentová se ještě v první části večera představila v Čajkovského pas de deux v choreografii George Balanchina spolu s prvním sólistou Kubánského národního baletu Joelem Carrenem. Po přestávce jí byl v pas de deux z prvního jednání Manon partnerem sólista Anglického národního baletu Esteban Berlanga a hostitelce patřil i samotný závěr večera, kdy s prvním sólistou Národního baletu v Budapešti Tamásem Solymosim zatančila waltz Moritze Moszkowského v choreografii Vasilije Vainonena.

Na programu byly další tradiční, ale i moderní choreografie, například úryvky z Petipova Dona Quijota či Korzára či choreografie Australanky Natalie Weirové Within You Without You na hudbu George Harrisona, věnovaná právě členu slavné kapely Beatles.

Vedle zmíněných tanečníků se divákům představili ještě James Forbat a Adela Ramirezová, kolegové Klimentové z Anglického národního baletu, Joan Boada a Marija Kočetkovová z Baletu San Francisco, Herman Cornejo a Daniil Simkin z Amerického baletního divadla a Natalija Domračevová z Kyjevského národního baletu, vesměs první sólisté svých souborů.

Autoři: ,