Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

První 3D balet na světě je v Česku. Jen na tři dny

Slovensko

  10:34
PRAHA - Celkem 22 českých kin dnes uvede první baletní vystoupení ve 3D, záznam romantického baletu Giselle z Mariinského divadla v Petrohradě.

Leonid Sarafanov a Natália Osipovová v baletu Giselle foto: baletvkine.cz

Ve třech rozměrech si diváci budou moci na filmovém plátně vychutnat romantický příběh Giselle tak, jak jej vidí diváci z těch nejlepších míst v sále ve slavném petrohradském divadle. Klasické představení romantického baletu v netradiční verzi budou moci diváci v tuzemských kinech zhlédnout jen do neděle 23. října.

Balet byl inspirován dílem básníka Théophila Gautiera podle legendy o zasnoubených dívkách, které zemřou ještě před svatbou a po smrti se promění ve víly. Když do jejich království zabloudí muž, utančí jej k smrti.

Titulní roli nastudovala hostující Natália Osipovová, skvělá tanečnice mnoha tváří, kterou diváci projektu Balet v kině poznali už ve strhujícím výkonu v Donu Quijotovi a Coppélii. Jako vévoda Albrecht se představí mladý tanečník Leonid Sarafanov, původem z Ukrajiny, a roli královny víl Myrty tančí Jekatěrina Kondaurovová.

Balet v kině

Přenosy a záznamy baletů jsou i v českých kinech k vidění už druhým rokem, poprvé v historii však vstupuje do hry třetí rozměr. Do mezinárodního projektu Balet v kině se už zapojily desítky kin v České a Slovenské republice, která na svých plátnech uvádějí světová baletní představení, která hrají Bolšoj balet v Moskvě, Královský balet v Londýně či Balet Pařížské opery.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!