Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Přijmout svou mývalovitost. Třetí Strážci galaxie završují sérii se ctí, i když vrchol už mají za sebou

Strážci galaxie: Volume 3 foto: Marvel

Recenze
Strážci galaxie se právem řadí k tomu nejvtipnějšímu a nejchytřejšímu, co svým divákům nabídl marvelovský komiksový vesmír (v němž má nynější film pořadové číslo 32). První Strážci galaxie se na plátnech kin objevili v roce 2014, po třech letech jejich scenárista a režisér James Gunn přidal úspěšný druhý díl.
  18:00

V letech 2018 a 2019 drzí a otřískaní Strážci svou přítomností osvěžili spektakulární završení avengerovské série Infinity War a Endgame. Při té příležitosti byla ovšem také zabita jedna z jejich hlavních hrdinek Gamora, a aby mohli Strážci galaxie ještě pokračovat, musel snímek Endgame vyvolat z minulosti její mladší verzi a poslat ji do přítomnosti.

Trochu podobný proces zažili Strážci na režijním postu. Než se mohl James Gunn pustit do realizace svého třetího strážcovského scénáře, „odstřelilo“ jej zveřejnění jeho dávných nekorektních příspěvků na Twitteru. Studio Disney Gunna v létě 2018 navzdory protestům fanoušků i herců vyhodilo a hledalo náhradu, potom však otočilo a v březnu 2019 se James Gunn mohl ke své práci vrátit.

Svobodu všem tvorům

Už v předchozím filmu se víceméně uzavřely příběhy hlavních antropomorfních členů strážcovského kolektivu: Peter Quill (Chris Pratt) unesený coby kluk ze Země se vypořádal se svým arogantním božským otcem Egem a týrané adoptivní sestry Gamora (Zoe Saldana) a Nebula (Karen Gillan) zažily podobné vyrovnání se svým nevlastním otcem Thanosem. A zahynul i Peterův rozporuplný „otčím“ Yondu.

Vesmírní vyvrhelové chtějí zpátky Gunna, hvězdy Strážců galaxie se postavily za svého režiséra

Pod zábavným a dobrodružným nátěrem se tehdy odehrály hluboké a znepokojivé archetypální příběhy, v nichž mizely hranice mezi dobrem a zlem.

Strážci Galaxie: Volume 3

  • USA 2023
  • Scénář a režie: James Gunn
  • Premiéra 3. 5. 2023

Ve třetím filmu přichází další variace na téma traumatického vztahu k rodičům, respektive stvořitelům: jejím protagonistou je tentokrát Rocket – nadmíru inteligentní a trochu nerudný tvor, kterého někdo označuje za mývala a jiný za jezevce a jeho taková pojmenování neskonale štvou.

Třetí Strážci galaxie se s Rocketem v jeho vzpomínkách vracejí až do doby, kdy přišel na svět jakožto produkt zrůdného experimentálního programu. Jeho hlavní představitel Vrchní evolucionář (Chukwudi Iwuji) usiluje o vytvoření ráje, ale zůstává po něm peklo ve stylu pověstného doktora Moreaua.

Ideální světy se zvrhávají v dystopické katastrofy a tvorové, kteří měli být šťastní, trpí doslova jako zvířata. Vrchní evolucionář je přesvědčen, že právě Rocket byl klíčem k úspěchu jeho šílených vizí, a snaží se ho zmocnit, zatímco Strážci zase potřebují proniknout do Evolucionářova impéria a získat prostředky k Rocketově záchraně.

„Awesome Mix“ třetích Strážců galaxie

  • Creep (Radiohead)
  • Crazy on You (Heart)
  • Since You Been Gone (Rainbow)
  • In the Meantime (Spacehog)
  • Reasons (Earth, Wind & Fire)
  • Do You Realize?? (The Flaming Lips)
  • We Care a Lot (Faith No More)
  • Koinu no Carnival (EHAMIC)
  • I’m Always Chasing Rainbows (Alice Cooper)
  • San Francisco (The Mowgli’s)
  • Poor Girl (X)
  • This Is the Day (The The)
  • No Sleep till Brooklyn (Beastie Boys)
  • Dog Days Are Over (Florence and the Machine)
  • Badlands (Bruce Springsteen)
  • I Will Dare (The Replacements)
  • Come and Get Your Love (Lolly Vegas Redbone)

Soundtrack nazvaný Awesome Mix Vol. 3 si lze poslechnout na platformách Spotify či Apple Music a vychází také jako CD, digitální download a vinylové 2-LP, v červnu přibude i magnetofonová kazeta.

Děj poskytuje dostatek prostoru pro to, aby se členové Strážců mohli mnohokrát vzájemně zachraňovat, bavit publikum očekávanými (až očekávatelnými) vtipnými dialogy a společně s diváky poslouchat další várku výrazných popových songů, které původně pomáhaly Peteru Quillovi udržovat pouto se Zemí, teď už slouží i jiným a jsou prostě jedním z pilířů strážcovského fenoménu. (Třetí film obecně diváky takřka netrápí požadavky na znalost související mytologie – to jej osvobozuje, ale zároveň to zužuje jeho záběr.)

Rocketův příběh táhne děj spíše silou vůle a emocí než hlubokou faktickou přesvědčivostí: není moc jasné, jak přesně vytváření a přežívání truchlivých zvířecích kreatur souvisí s Evolucionářovými vizemi, kde nakonec stejně figurují (víceméně) lidé.

Je to však každopádně příležitost připomenout potřebu ohleduplnosti vůči všem živým tvorům. A konkrétní Rocketův osud pak vyzývá k přijetí svých původních kořenů, jakkoli jsou spletité a třeba i zmrzačené zvůlí a neštěstím. Není to úplně bezcenné ani mělké téma, na sesterské trauma Gamory a Nebuly však přece jen nemá.

Kouzlo třetích Strážců tak spočívá především v tom, že se hrdinové ještě jednou sešli a něco zažili. Matnější příběh částečně kompenzují nápaditě řešená prostředí, kde se hrdinové pohybují, bojují nebo smiřují: od organické vesmírné stanice, která funguje jako velké tělo (snímek v těch momentech dává vzpomenout na sci-fi klasiku Fantastická cesta z roku 1966) po znepokojivé kulisy nezdařené utopie, kde se zastavil vývoj.

V českém prostředí přicházejí Strážci Galaxie: Volume 3 se zajímavým evolučním posunem v oblasti filmových titulků: u snímku výrazně zacíleného na dětské publikum (a s přístupností od 12 let) je už zjevně možné použít výraz „p*ča“ (jako překlad anglického „total dick“). Zase jsme tedy o kus blíže jazykovému ráji.

Autor: