Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Rocky Balboa se pere dál

Kultura

  12:56
PRAHA - Sylvester Stallone se zbláznil, šuškalo se v Hollywoodu, když herec, producent, režisér a scenárista oznámil v listopadu 2005, že připravuje šestý a (údajně) poslední díl slavné boxerské ságy o Rockym Balboovi.

Rocky Balboa se vrací. foto: ČTK

Stallone se zbláznil definitivně, šuškalo se, když navrch oznámil, že připravuje i čtvrtý díl Ramba.

Dát posměváčkům co proto 
Stallone je a navždy bude pro mnohé Rocky. Film z roku 1976, k němuž napsal scénář, mu změnil život. Příběh podceňovaného outsidera, jenž se vlastní pílí propracoval ke slávě, přinesl neznámému herci se sicilskými kořeny obrovskou slávu.

Akademie udělila Rockymu tři Oscary - za nejlepší film, nejlepší režii a nejlepší střih. Nominovaný byl dokonce na deset. Dvě nominace (nejlepší herecký výkon a nejlepší scénář) patřily samotnému Stallonovi. Rocky byl úspěšný i finančně. Stál něco přes milion dolarů a vydělal 250 milionů.

Stallonův životní příběh sice úplně nekopíruje ten Rockyho, ale zkušenost s rolí outsidera v něm nechybí. Narodil se v New Yorku. Rodiče se rozvedli, když mu bylo jedenáct, a malý Sylvester trávil léta u příbuzných v Queensu. Dětství mu rozhodně neusnadnily následky komplikovaného porodu.

Doktor mu skřípl kleštěmi nerv v obličeji a Stallone má levou spodní část tváře ochrnutou. Proto ten mumlavý způsob řeči, kvůli kterému je mu občas jen těžko rozumět a který měl nemalý podíl na tom, že získal pověst ne úplně nejchytřejšího muže. V patnácti se odstěhoval za matkou do Philadelphie a začal sportovat.

Posiloval, šermoval, hrál fotbal a fantazíroval o tom, že bude hrdinou, který každému posměváčkovi dá co proto. Po střední škole trénoval dva roky atletky a ve volném čase účinkoval ve školním nastudování Smrti obchodního cestujícího. Tehdy se rozhodl pro herectví a přihlásil se do dramatického kurzu na univerzitě v Miami. Školu nedokončil a vrátil se do New Yorku, kde se snažil prosadit jako herec.

Začal dost neslavně, když přijal za 200 dolarů roli v pornofilmu. Raději pak zkusil štěstí se psaním scénářů. Jedním z nich byl právě Rocky.

K Rockymu se opakovaně vracel, naposledy v roce 1990, aby vyvážil svoje filmové propadáky. Podobně úspěšné jako Rocky bylo i další jeho filmové převtělení, vietnamský veterán John Rambo. Rockym a Rambem změnil Stallone koncem 70. let společně s Arnoldem Schwarzeneggerem koncept hollywoodského akčního hrdiny.

Enormními muskulaturami a strnulým (u Stallona) a robotickým (u Schwarzeneggera) hereckým výkonem si vysloužili pověst tupých hlav. Ve skutečnosti oba spíše jen chytře reagovali na poptávku. „Jsem velmi fyzicky zaměřený člověk. Lidé mi nepřiznávají příliš inteligence, tak proč bych jim měl brát iluze?“ komentoval svou škatulku sám Stallone.

V 80. letech pokračoval v psaní scénářů (Tango a Cash, Staying Alive). Jako akční hrdina se znovu úspěšně uplatnil začátkem 90. let ve filmech Cliffhanger, ironické sci-fiDemolition Man nebo Specialistovi. V roce 1995 byl jedním z nejlépe placených herců Hollywoodu. Pak přišel Soudce Dredd a jeden propadák za druhým.

Stallone za pakatel přijal roli v nezávislém filmu s Robertem de Nirem Země policajtů. I přes poměrně slušné kritiky se mu ale přehrát do role charakterního herce nepodařilo.

Zůstal tedy u zpeněžování svého akčního hrdinství. Podnikatelského ducha poprvé prokázal, když s Brucem Willisem a Schwarzeneggerem propůjčil své jméno řetězci restaurací Planet Hollywood. Koncem 90. let začal vydávat časopis Sly o fitness. Své jméno spojil i s balenou vodou a s nutričními doplňky. Teď se vrací k postavě, která ho proslavila a může mu vrátit alespoň část slávy. A možná i zlepšit stav jeho konta.

„Budu dál hrát Ramba a Rockyho. Oba jsou stroje na peníze, které nejde jen tak vypnout,“ prohlásil sám Sly s chlapskou upřímností.

Autoři:

Single máme s miminkem ze spermabanky: Jak to funguje?
Single máme s miminkem ze spermabanky: Jak to funguje?

Zuzana Bergrová, bývalá vrcholová sportovkyně, si pro svého syna doběhla do spermobanky. O životě single mámy píše úspěšný blog „Plody dna: Příběhy...