Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Román se maskuje jako aukční katalog

Kultura

  8:00
Podobných příběhů ženy a muže, kteří se sejdou a zase rozejdou, můžeme najít miliony. Tento je ovšem odvyprávěn přece jen trochu jinak.

Vypadá to jako aukční katalog, ale je to autorská kniha. foto: Tomáš Pospiszyl, Lidové noviny

Na první pohled se kniha Leanne Shamptonové na mém redakčním stole úplně ztrácela. Ležela vedle katalogů výstav a starých aukčních katalogů, které po konání aukce většinou vyhazuji.

U tohoto mne však zarazil název: Aukční síň Strachan & Quinn? A kde se na mém stole najednou vzal katalog z aukce konané 14. února 2009 v New Yorku, navíc v češtině?
Tato kniha dokonale klame tělem. Uvnitř opravdu nenajdeme víc než co v běžném katalogu aukce: očíslované položky z čísi pozůstalosti, osobní fotografie, pohlednice, zápisky, suvenýry z cest, oblečení. Vše je vyfotografované, doplněné o stručný popis a předpokládanou hodnotu. Ta většinou nepřesahuje pár desítek dolarů. Všechny tyto obyčejné položky skládají historii vztahu Lenore Doolanové a Harolda Morrise.
Lenore je 26 let a píše pro The New York Times o jídle. Fotograf Harold je o třináct let starší. Seznámili se na halloweenské party v roce 2002. Románek trval skoro čtyři roky. Jeho peripetie můžeme vyčíst ze série lístků do divadla, diářů, prádla, dopisů, vytištěných e-mailů nebo klasických aukčních položek, jako jsou „konvoluty pohlednic“ nebo „kosmetické kufříky s obsahem“.

Jako kdyby osoby, kterým toto vše patřilo, najednou zmizely ze světa a současně se staly natolik slavnými, aby stálo za to jejich pozůstalost ze vzájemného vztahu dražit. Lenore a Harold nejsou Andy Warhol nebo Jacqueline Kennedyová, ale obyčejní Američané. Předměty a vzkazy dokládají jejich vzájemné okouzlení, společnou cestu do Evropy, ale také první hádky. On jako fotograf cestuje po světě - navštíví i Prahu - a je tak autorem velké části „autentických“ fotografií. Ona píše sloupek o pečení a je schopná pomocí receptů vyjádřit své pocity. Se společně strávenými měsíci přichází odcizení, nevěry, návraty a konečný rozchod.

Leanne Shamptonová: Významné artefakty a osobní předměty ze sbírky Lenore Doolanové a Harolda Morrise. Knihy, oblečení, šperky atd.

Kniha Zlín, Zlín 2011

Stotřicetistránkový román v aukčním katalogu přečtete za hodinu. Jde o zvláštní dílo na pomezí literatury a výtvarného umění. Podobná konceptuální literatura není novinkou a v knize samotné autorka odkazuje na své oblíbené tvůrce, kteří v různých uměleckých žánrech pracovali s podobnými formálními postupy, jež bychom snad mohli označit za postmoderní: Raymond Queneau a jeho Stylistická cvičení, spisovatel Alain RobbeGrillet, režisér Jean-Luc Godard, fotograf Duane Michals. Leanne Shamptonová je nejen autorkou textu, ale i obrazovou redaktorkou, ilustrátorkou a grafickou designérkou, která knize dala její unikátní podobu. Vedle své volné tvorby pracuje v The New York Times. Kdo ví, jestli se mezi předměty fiktivní aukce nedostaly i některé předměty skutečné, odrážející vlastní autorčin příběh.

2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč
2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč

Zúčastněte se volby jména roku 2024 a správně odpovězte na soutěžní otázku.