Čtvrtek 9. května 2024, svátek má Ctibor
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Rozhodl jsem se, že nostalgii ukončím

Spisovatel Ludvík Vaculík právě vydal „komponovaný deník 2004-2005“ s názvem Hodiny klavíru. Kromě hry na hudební nástroje je hlavním tématem situace v redakci Literárních novin.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

pohled zvenčí

5. 9. 2007 15:09
Vaculík, Patočka atd. falešní proroci ateistického kmene Čechů

Mix (pseudo)intelektuálského válení se v naghně "umělecké tvorby" s neskrývanými ambicemi mít to navíc jako základnu a kvalifikaci dělat politiku je nejen naivní, ale i arogantní, elitářský model světa. Navíc, nezdrav+ě velký podíl kultury a "kultury" na hodnotovém a spirituálmím vesmíru české populace, s nevyhnutelným naslouchaním nebo i velebením umělců a šmíráků zůstává, nejen jako dědictzví totality, nezdravým indikátorem duchovní prázdnoty čechů jako jednotliovců i společnosti. ---

Jsem rád, že v klasické, vyspělé západní demokracii se kumštýřům a šmirákům všeho druhu zdaleka tolik, jako v Česku, nenaslouchá, že se tolik nedotují (s kapes daňových poplatníků), ře nepožívají tolik vážnosti a nemají takový vliv jako v Česku.

Kombinace EGA, PIVA a atheismu, navíc se vzpupnou vzdorovitostí plebejské české povahy, páchá škody, ať je to za dob Pavky Kohouta, Ludvíka Vaculíka nebo Jakuba Patočky. To, že "inteletuálové", pisálci, od Havlapo Vaculíka atd. defakto suplují PASTÝŘE lidské duče řeské populace, je permanentní tragedie.

Ode mne ani korunu na předplatné nebo LTN ze stánku, ani minutu řivota na zanývání se jejich výplody. Děkujeme, odejděte.

0 0
možnosti

Radek

5. 9. 2007 18:17
Re: Vaculík, Patočka atd. falešní proroci ateistického kmene Čechů

Je to skely text s kterym bezvyhradne souhlasim az na to, ze tady nejde o dotaci  "smirakum vseho druhu" ale je nutne dobre zaplatit apsolutni spicku.A to se bohuzel nedeje.

0 0
možnosti

Alexandr Ramonský

5. 9. 2007 12:51
Odvaha

Vážení! Když se chcete k něčemu vyjadřovat, bylo by slušné napsat i své jméno.

Situace kolem LtN a vůbec kulturních periodik není dobrá a na tom se shodnou snad všichni. Ti, co znají situaci v LTN dobře vědí, že se tam děje cosi nekalého a to již pěkně dlouhou dobu. A to mluvím o finační situaci. Stačí si spočítat, kolik je z inzerce, předplatitelů a kolik jsou náklady a zjistíte, že tu něco nesedí. Jakub Patočka není blázen, aby dotoval ze svého něco, co se mu bohatě nevrátí. Když si někdo dá tu práci, zjistí zajímavé věci.

A co se týče Ludvíka Vaculíka, kterého si velice vážím, tak jsem zklamán. Stále, byť již s výhradami, stojí za Patočkou a stále (!) argumentuje, že noviny fungují jen díky němu. Já a nejen já si to nemyslíme, buď by v takovém stavu, v jakém LTN jsou, fungovat neměli, anebo by je vedl někdo stejně schopný jako Jakub, ale nezatížený animozitami většiny lidí z kulturní sféry.

Škoda, že se nedá šance Janu Šíchovi, který redakci de facto několi,k let vedl, když byl JAkub pryč, a s ním se dalo velice dobře spoluprqacovat a navíc ještě poěkně a nedemagogicky píše.

0 0
možnosti

Moudrá Hlava

5. 9. 2007 13:44
Re: Odvaha

Možná jsme zbabělci a sprosťáci, ale v tomto případě se to nepozná: není zvykem se podepisovat jinak, než jak to děláme. Pokud Vás zajímá mé jméno, dá se to zařídit, ale LtN ani ničemu jinému to nepomůže, nemám žádné ambice a co jsem chtěl napsat už jsem napsal.

P.S. Máte ve svém textu hrubku.

0 0
možnosti

Palmáč

5. 9. 2007 10:42
Literárky přišly z dob,

kdy stála fronta na nové české knížky. Na získání utroušených překladů už bylo zapotřebí mít řeznictví vedle  knihkupectví. Cosi se v nich tenkrát kulo a to hýbalo společností. Ostatně se na svázané běžme  podívat do knihovny (i když pravděpodobně nebudeme znát všechny kontexty). Obnoveně se v nich včera kulo předevčírem. Takže to případné nostalgiky velmi rychle omrzelo stejně jako mnohá nová česká literatura.

0 0
možnosti

Karel

5. 9. 2007 0:01
LtN jsou stejně nepohodlné

současnému establišmentu zastupovanému MK,jako byly LtN nepohodlné  před rokem 1968 a v roce 1969 tehdejšímu.Když někdo uveřejňuje překlady článků ze světového tisku,nebo vlastní úvahy na současná sporná politická témata,které nejsou vedeny tím "správným"pohledem,není proto zakázán,ale zkusí se to s Aničkou.No,a když tam se nenajde slabé místo,je mu odejmuta dotace.Proč také dotovat  "rebela".Uživ se jak umíš,a když to neumíš,tím lépe pro nás!Jak prosté,Watsone!

0 0
možnosti

Moudrá Hlava

4. 9. 2007 16:08
Intelektuálská nafoukanost

Úroveň většiny příspěvků do této diskuse je tak ubohá, že se mi k tomu nechce přidávat, ale přece:

Literárky zašly díky nafoukanosti rebelů před pár lety. Naletěli na trik tehdejšího vedení společnosti. Místo toho, aby podepsali zákeřně formulované prohlášení, které jim bylo dodáno, totiž že mají zájem o LtN ("co je to za nesmysl, co to máme podepisovat, samozřejmě že máme zájem, my jsme u toho byli odzačátku"), snažili se svrhnout Patočku na mimořádné valné hromadě, ale naprosto to prošvihli na druhé valné hromadě svolané dosavadním výborem v čele s Klimentem. Měli podepsat, přijít tam všichni, přehlasovat starou gardu a pokračovat ve vydávání LtN s pomocí zahraničního sponzora, kterého údajně měli. Zmohli se jen na to, že se tam hádali u šatny s přívrženci výboru a nakonec přijali lstivý návrh na paritní diskusi se zástupci starého vedení a zákaz komunikace s medii. Časopis A2 vůbec nemusel vzniknout, v Česku není místo pro dva takové časopisy.

0 0
možnosti

whocares

4. 9. 2007 16:34
Re: Intelektuálská nafoukanost

No asi chcete říct, že zašly na podraz Vaculíkovy a Patočkovy party, ne ?

0 0
možnosti

oto

4. 9. 2007 16:05
Mistr má prostatu,že ???

;-(Jinak by nemohl takhle nesmyslně plkat.Úbohej stařeček ...

0 0
možnosti

Pisatel

4. 9. 2007 17:07
Re: Mistr má prostatu,že ???

Ubohý mladík, který nemá dostatek slušnosti ani vzdělání....Smutnou pravdou ovšem je, že to první v naší společnosti, víc než je zdrávo, vynahrazuje to druhé.8-o8-o8-o

0 0
možnosti

Daniel

4. 9. 2007 15:52
Myslím,že mate jine starosti

Co vlastně nám chce básnik říci ?????????????VV

0 0
možnosti

ou_heretik

4. 9. 2007 15:39
...už nejsem žádný svazák,...

...ale doufám, že takhle neskončím!!

0 0
možnosti

Jana

4. 9. 2007 14:48
Chartisti potrebuji prostor

Drahy pane co kdyby jste Vy a Vase chartisticka particka si vybudovala za Prahou jakysi prostor, kde by jste se nostalgicky nohly schazet a protestovat proti vsemu a všem. Kazdy den by jste jeden mluvil a ostatni by Vas poslouchaly a potom by byla volna zabava.Bude to takova rezervace a Vy tam budete ...................Co Vy na to.Libil se mi nazev prispevku Trochu sebereflekse by nazaskodilo.Je mi 36 let a pro mne jste skutecni ubozaci !!!

0 0
možnosti

Pavel

4. 9. 2007 15:42
Re: Chartisti potrebuji prostor

A co se naučit pravopisu?

0 0
možnosti

Mistr Jan Hus

4. 9. 2007 14:41
Vaculík - velice bystrý a pohotový extremista. Má poměrně brilantní mozek!

:-)

0 0
možnosti