Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

NEJ HITY: Rybitví pro ty z Dejvic

Kultura

  7:00
PRAHA - "My jsme z Dejvic - nás je nejvíc!" vykřikovali obyvatelé této pražské čtvrti sešikovaní do prvomájového průvodu pod tribunami fotbalové Sparty na Letné, z níž jim kynul československý prezident Klement Gottwald. Také bratři Vladimír a Richard Tesaříkovi byli Dejvičáci, i když se ani jeden z nich v Praze nenarodil.

Yo Yo Band v roce 1983 foto: Reprofoto

Od té doby uběhlo skoro čtyřicet let. Psal se rok 1990; už se nechodilo mávat budování socialismu, ale tenhle slogan staršímu Richardovi utkvěl v paměti. Jen ho trochu poupravil. "Byl to cílený dvojsmysl," usmívá se i s odstupem let. Ale nebyl až tak prvoplánově laciný, jak potvrzují paměti Jiřiny Fikejzové s názvem Povolání textařka: "Znám taky jednu z Dejvic, tak ta je teda má - brala jsem má ve smyslu moje, zpočátku, než mi došlo, že pánové z Yo Yo Bandu to myslí jinak."

Kdo mohl tehdy tušit, že z písně bude takový hit? Ostatně Richard Tesařík v té době ještě stále pracoval jako myč oken, zásluhou sametové revoluce však už jako soukromník. V kapele Yo Yo Band hrál od roku 1974, a i když jim v roce 1987 Panton vydal debutovou dlouhohrající desku Velbloud, ten se má, o rok později album Do bačkor ne a do nového režimu vstoupili v roce 1990 Lehkou chůzí, sláva pořád nepřicházela.

Yo Yo Band: Rybitví

Vladimír Tesařík / Richard Tesařík
Yo Yo Band (1993)

Nejlepší holky jsou, z Nedvězího Mejta,
Nejlepší holky jsou,z okolí Holostřev

Rybitví ,Rybitví, Rybitví, ani tam to není špatný
Rybitví ,Rybitví, Rybitví,tam je to celkem fajn

Nejlepší holky jsou, vod Vlachova Březí
Nejlepší holky jsou,z okolí Kozolup

Pičín ,Kozomín, Řitka,skvěle složená kytka
Pičín ,Kozomín, Řitka,tak tam to musí bejt

Nejlepší holky jsou,vod černýho Vola
Nejlepší holky jsou,z okolí Holopysk

Znám taky jednu z Dejvic,ta tam toho má nejvíc
Znám taky jednu z Dejvic,tak ta je teda má

Rybitví ,Rybitví, Rybitví, ani tam to není špatný
Pičín ,Kokořín, Řitka,skvěle složená kytka

Znám taky jednu z Dejvic,ta tam toho má nejvíc
Znám taky jednu z Dejvic,tak ta je teda má.

Rybitví,Rybitví,Rybitví ani tam to není špatný
Rybitví ,Rybitví, Rybitví,tam je to celkem fajn!

"Nějak jsme se dlouho nedokázali trefit do správné doby. I když na naší první polistopadové desce byl hit Kladno, nijak dobře se neprodávala; tehdy nekupoval nikdo nic. Rezignovaně jsem tenkrát tvrdil, že nemá cenu točit žádnou další desku - člověk se dva měsíce dře ve studiu a nakonec se nic nestane. A ještě se na něj vydavatel dívá skrz prsty!" popisuje tehdejší situaci skupiny její zpěvák.

Navzdory vyjadřovaným stížnostem ho však v duchu stále napadaly nové texty. A jak by ne, když už tolik let křižovali republiku od východu k západu a od severu k jihu, zatímco se kolem jejich auta míhaly nejroztodivnější zeměpisné názvy: půl sedmého kilometru za Borem v okrese Tachov leží vesnice Holostřevy, jihovýchodně od Berouna obec Kozolupy, severozápadně od Husince město Vlachovo Březí, shluk domků kolem Únětického potoka dostal jednotný název Černý vůl, šest kilometrů od Kralup nad Vltavou se pyšnila obec jménem Kozomín, hned na čtyřech místech republiky leží Solopysky (ty v obci Třebotov jsou ovšem Solopisky).

Žádná polemika se ovšem nepovede kolem obce Řitka - vždyť kdo by nevěděl, že zde už čtvrt století bydlí Helena Vondráčková? Nejvulgárnější označení samozřejmě nese v refrénu zmiňovaná obec Pičín; podle mnohých smyšlená lokalita. Opak je pravdou. Jen název této obce z roku 1289 ve skutečnosti pochází buď z latinského slova piscina, tedy rybník, kterých se v okolí opravdu pár vyskytuje, nebo ze staroslověnského pěčina, což značilo hezké místo - tam to musí bejt!

Poskládat je všechny do písně nebyl pro Richarda Tesaříka nejmenší problém - skvěle se hodily do svižné melodie, kterou o něco dřív složil bratr Vladimír; jen Nedvězí mejto si vymyslel. Jinak se však dalo diskutovat pouze nad slovy: "Pičín, Kozomín, Řitka - skvěle složená kytka." Podle některých internetových názorů se jedná o zjevnou narážku na umně zabaleného jointa. To však textař kategoricky popírá: "Celá tahle písnička je o ženských, žádná tráva! Klidně tam mohlo být: 'Skvěle složená Jitka.' Ale mně se víc líbila kytka," podotýká Richard Tesařík na adresu Rybitví.

"Prvně jsem tuhle písničku zpíval svému kolegovi, když jsme se převlékali do montérek a chystali se leštit okna. S hudbou neměl nic společného, takže vůbec nechápal, že právě naslouchá budoucímu hitu - jen na mě překvapeně civěl, co to melu za blbosti," vzpomíná na premiéru Tesařík, který se nakonec nechal přesvědčit, že by stálo za to natočit ještě jedno album. Stalo se.

Vyšlo v roce 1993 a dostalo geografický název Karviná. K všeobecnému překvapení se nahrávky prodalo přes sto třicet tisíc kusů, což jí vyneslo platinovou desku a 5. března následujícího roku hned tři Gramy (jak se tehdy jmenovaly dnešní Ceny Anděl) v kategoriích: skupina, album. A skladba roku - pochopitelně za Rybitví.

Tenhle celonárodní hit se pak natolik rozšířil, že si dnes obec v pardubickém kraji, jež dala skladbě jméno, lidi spojují takřka výhradně s kapelou Yo Yo Band. A to se v Rybitví narodili i vynálezci ruchadla, slavní bratranci Veverkové!

Autor: