Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Skončí Knížák? Ministr chce nové výběrové řízení na šéfa NG

Kultura

  16:17
PRAHA - Ministr kultury Jiří Besser (TOP 09) se přiklání k tomu, že vypíše nové výběrové řízení na ředitele Národní galerie (NG), řekl to dnes v České televizi poté, co se setkal se třemi z 12 členů výběrové komise.

Národní galerie foto: Lidové noviny

Uvedl, že je o tom zatím přesvědčen tak ze 60 procent, rozhodnout se chce do konce srpna. Komise podle něj pracovala dobře, chybělo jí ale přesné zadání ministerstva kultury. Ředitelem NG je od roku 1999 Milan Knížák.

Besserovi se nelíbí okolnosti výběrového řízení
Výběrové řízení vyhlásil Besserův předchůdce Václav Riedlbauch, komise doporučila jmenovat historika umění Jiřího Fajta, Riedlbauch se ale rozhodl nechat rozhodnutí na svém nástupci a doporučil mu tři jména. Vedle Fajta šlo o ředitele Moravské galerie Brno Marka Pokorného a ekonoma Vladimíra Rösela. Besser považuje okolnosti výběrového řízení za netransparentní a nestandardní.

"Shodli jsme se na tom, že jakkoli komise pracovala dobře, tak jí chybělo zadání ministerstva kultury, vnímal negativně i to, že chybí koncepční zaměření ministerstva k Národní galerii," řekl ČTK po setkání s ministrem děkan Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze Michal Stehlík. Besser v ČT uvedl, že možná osloví lidi z komise a požádá je, aby se podíleli na novém zadání výběrového řízení. Stehlík ministrovi přislíbil, že je ochoten se na případném dalším výběrovém řízení podílet.

Ministr se setká s Knížákem
Ministr má v plánu setkat se s ředitelem NG Knížákem i s úředníky ministerstva, kteří měli v komisi pouze poradní hlas.  Dopoledne se sešel s Milenou Bartlovou z Filosofické fakulty Masarykovy univerzity v Brně a s ředitelkou Otevřené společnosti Martou Smolíkovou.

Na začátku schůzky ministr uvedl, že řešení situace považuje za důležité a chce se seznámit se všemi okolnostmi případu, řekla ČTK Smolíková.

Nehovořilo se jen o výběrovém řízení, ale celkově o historii a současnosti Národní galerie, o její vizi a budoucnosti. O tom, že situace v galerii není závislá jen na osobě šéfa, ale i na zadání, které by mělo přicházet z ministerstva kultury, což se dosud podle některých úplně nedělo.

Autoři: ,