Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Máte galerii a jste pyšní na svůj web? Pochlubte se

Kultura

  9:44
PRAHA - Lidové noviny spolu s občanským sdružením ProCulture vyhlašují soutěž o nejlepší galerijní web. Přihlásit se mohou české galerie výtvarného umění, které během roku pořádají alespoň čtyři veřejně přístupné výstavy (nominovat je může kdokoli). Na vítězné galerie čeká týdenní kampaň pro některou z výstav na serveru Lidovky.cz a na tři vylosované čtenáře tři speciály 101 Lidových novin.

Bývalá homepage kapely Kazety, která se pohybuje na pomezí hudby a výtvarné performance. Její členy jsou Johana Švarcová, Jiří Havlíček a DJ Ventolin foto: www.kazety.net

Soutěž chce ukázat na nejčastější chyby, kterých se tvůrci internetových stránek dopouštějí, a zároveň ocenit práci těch kvalitních. Nápad vznikl v době, kdy se i u nás začalo veřejně debatovat o webových stránkách Slovenské národní galerie (www.sng.sk), které řadu lidí iritují svou střídmostí a zároveň cenou 25 tisíc Eur. Jsou na tom české galerie lépe? A jaký servis svým návštěvníkům přinášejí státní a jaký soukromé galerie?

Webové stránky je možné nominovat do 15. března, hlasování na Lidovkách.cz bude probíhat od 23. do 31. března pomocí jednoduchého formuláře. Spolu se čtenáři se bude hodnocení věnovat i odborná porota složená z grafických designérů, kritiků a novinářů. Slavnostní verdikt padne 12. dubna 2012 a vyhlášen bude výběr jak čtenářů, tak poroty.

Co se bude hodnotit

Zajímá nás textová i grafická část webu. U textu jde především o srozumitelné informace o aktuální výstavě, archivu výstav, fotografií u jednotlivých akcí, otevírací době a kontaktech, doprovodných akcích a zda korespondují názvy v menu s obsahem. U grafiky, jestli jsou její prvky přehledné nebo rušivé.

Odborná porota bude mít výběr ztížený, protože bude zvlášť hodnotit nejlepší web galerií zřizovaných státních správou a nejlepší internetové stránky soukromých galerií.

V porotě zasedne: Ondřej Aust (šéfredaktor, Médiář.cz), Michal Hořava (grafický designér, informační grafika), Tomáš Hrivnák (poradce v oblasti řízení značek, Idealisti), Jana Chytilová (režisérka, Artmix), Mario Kubaš (kulturní publicista, Česká televize), Karel Míšek (grafický designér, Univerzita J.E. Purkyně v Ústí nad Labem), Karel Oujezdský (kritik výtvarného umění, Český rozhlas), Tomáš Pospiszyl (kritik výtvarného umění, Lidové noviny), Marta Smolíková (kulturní analytička, ProCulture) a Michal Šiml (vizuální umělec).

Jak se přihlásit a o co se hraje?

Nominace už jsou uzavřené.

Vítězné galerie získávají od Lidových novin týdenní kampaň pro některou ze svých  výstav na serveru Lidovky.cz v sekci kultura v hodnotě 25.000 Kč (cena za první místo dle odborné poroty a za první místo dle hlasující veřejnosti).

Z  veřejného hlasování budou vybráni tři výherci tří speciálů 101 Lidových novin (http://www.lidovky.cz/ln-101.asp), podmínkou je registrace - uvedení emailové adresy hlasujícího.

Hlasování začne 23. března.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...