Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Státní cenu za literaturu obdržel Bajaja, za překlad Oldřich Král

Kultura

  11:37
PRAHA - Laureátem letošní Státní ceny za literaturu se stal spisovatel Antonín Bajaja. Ocenění si vysloužil za román Na krásné modré Dřevnici. Za celoživotní dílo obdrží v pondělí večer Státní cenu za překladatelské dílo sinolog Oldřich Král. Ministerstvo kultury udělí rovněž ceny za divadlo Karlu Krausovi, za hudbu Ilju Hurníkovi, za výtvarné umění Františku Skálovi a za architekturu Aleně Šrámkové.

Spisovatel Antonín Bajaja. foto: Lidové noviny

Slavnostní večer s udílením cen se uskuteční v pražském Veletržním paláci v 19:00. Ceny by měl šesti laureátům předat ministr kultury Jiří Besser (za TOP 09). Státní kulturní ceny se udělují u příležitosti státního svátku 28. října.

Za román Na krásné modré Dřevnici
Antonín Bajaja se narodil v roce 1942 ve Zlíně. Od 90. let působil jako novinář, vedl také semináře tvůrčího psaní na Univerzitě Palackého v Olomouci a na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně. Za romaneto Zvlčení, které je paralelním příběhem lidí a vlčí smečky a odehrává se v horách na Valašsku, byl v roce 2004 oceněn Magnesií Literou.

Na stejné ocenění byl nominován i za knihu, která mu letos přinesla státní cenu. Román Na krásné modré Dřevnici popisuje rodný Zlín od okamžiků osvobození od nacistické okupace a dobu následující, kdy se poválečné vzepětí hroutí pod nástupem komunistické diktatury a naděje na obrat k lepšímu během let vyhasínají.

Oldřich Král je asi nejvýznamnější současný český sinolog. Překládá čínskou prózu i poezii, zabývá se i východní filozofií a uměním. Přeložil i stěžejní staročínský román Sen v červeném domě, na díle o patnáctistech stranách pracoval 15 let. Po roce 1989 vedl na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy Ústav Dálného východu.

Kraus, Skála, Šrámková
Dramaturg, esejista a překladatel Karel Kraus po válce působil krátce jako dramaturg Divadla na Vinohradech, v letech 1956-1961, kdy činohru vedl Otomar Krejča, pak zastával stejnou pozici i Národním divadle. S Krejčou poté zakládali slavné Divadlo za branou, kam se vrátil na pět let po jeho obnovení po roce 1989. Podepsal Chartu 77, od roku 1986 redigoval samizdatovou revui O divadle.

Bohaté skladatelské dílo Ilji Hurníka čítá opery, balety či symfonické skladby. Jako výborný klavírista zkomponoval i řadu skladeb pro tento nástroj. Vyzdvihována je také jeho pedagogická činnost.

Šrámková patří k nevýraznějším osobnostem české architektury. Od 70. let minulého století zrealizovala řadu zajímavých počinů, které charakterizuje hlavně střídmost, až minimalismus. Mezi nejznámější z nich patří slavná postmoderní budova ČKD v Praze na Můstku či odbavovací hala Hlavního nádraží.

Skálova kreativita jde napříč malířstvím, sochařstvím, fotografií i hudební produkcí, podle toho, co ho zrovna inspiruje. Hlavním motorem jeho práce je přimět lidi přemýšlet jinak, než jsou zvyklí. Jeden ze zakladatelů skupiny Tvrdohlaví často tvoří z nalezeného, z jeho objektů je pak cítit tajemství i zvláštní kouzlo.

Loni získal Státní cenu za literaturu spisovatel Zdeněk Rotrekl a za překlad Miroslav Jindra. Cenu za přínos v oblasti divadla dostal loni Ivan Vyskočil, Milan Slavický za hudební tvorbu a Vladimír Kopecký za výtvarné umění. Loni poprvé se udělovala také cena pro architekta. Její první držitelkou se stala Eva Jiřičná.

Autoři: ,