Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Švejkův humor nezestárl

Kultura

  9:19
PRAHA - Jednou z úspěšných kapel bývalého "východního bloku" jsou lotyšští Brainstorm. Před pondělním koncertem v Praze hovoří o obdivu k Jaroslavu Haškovi a přátelství s Antonem Corbijnem zpěvák Renars Kaupers.

Lotyšští Brainstorm vystoupí v pondělí v Praze. foto: Anton Corbijn

Česko se letos přihlásilo do soutěže Eurovize, vy jste se díky ní stali evropskou kapelou...
Vážně jste se přihlásili? Když jsme tam hráli, bylo v ní Lotyšsko poprvé. Moc jsme o té soutěži nevěděli, ale slyšeli jsme, že je to pořad, na který se dívají spíš babičky. Takže jsme nejprve nabídku odmítli. Ale nakonec jsme si řekli: Odehrajeme tříminutovou písničku a uslyší nás obrovské množství lidí, tak proč to alespoň nezkusit? Prostě nás naše země vybrala a tím to hasne - je jedno, jestli člověk hraje folk, nebo heavymetal.

Jaký byl nakonec výsledek?
V roce 2000 jsme přijeli do Stockholmu a najednou o nás měli všichni zájem, novináři ze Skandinávie, Belgie... Vyjeli jsme na turné a zjistili, že na koncerty chodí daleko víc lidí.

Brainstorm je sice rocková kapela, ovšem tři roky jste účinkovali v muzikálu Dobrý voják Švejk...
To představení se hrálo stotřicetkrát a bylo vždy vyprodané, v L otyšsku  mělo obrovský úspěch. S nabídkou za námi přišlo divadlo a protože je Švejk naše oblíbená literární postava, rádi jsme souhlasili.

Jak jde dohromady postava ze začátku minulého století s vaší hudbou?
Myslíte Švejka? Víte, pro nás je postavou z klasického románu. Líbí se mi ten příběh i jeho humor a přestože je to skoro sto let, vůbec nezestárl. Ve Švejkovi můžete vidět vlastní život, to je prostě síla klasické literatury. 

Co se rocková kapela v divadle naučí?
Že když lidé sedí, vypadá to zpočátku, že se jim muzika nelíbí, protože tleskají až na konci. Takže si dneska umíme vychutnat i koncert, při kterém nás lidi nepohnutě pozorují a někdy je to ještě lepší, než když od začátku skáčí.

Před třemi roky jste v Praze hráli před Rolling Stones, navíc měl tehdy Jagger narozeniny. Co jste si řekl, když jste ho viděl zblízka - že chcete být rockovou hvězdou?
To byl zážitek, skvělý den, o kterém budu jednou vyprávět svým dětem. Jagger je podle mě fantastický, energický a neustále objevující. Na turné neustále chodí po galeriích, zajímají ho novoty. Nesedí jen na penězích a slávě, ale užívá si života, to je obdivuhodné.

Nedávno jste vydali album Four Stores. Fotografie na obalu pocházejí od Antona Corbijna, jehož práce proslavila U2 nebo Depeche Mode.
S Antonem jsem se poznal před pár lety na jedné výstavě v Kodani. Potřásli jsme si rukou a za dva měsíce za námi přijel fotit do L otyšska  . Od té doby jsme se doopravdy spřátelili a občas si  k nám přijede  jen tak odpočinout. V současnosti je ale dost zaneprázdněný - v Anglii točí film o Ianu Curtisovi z kapely Joy Division.

Autoři:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!