Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Umučení Krista v Litomyšli. Operní festival uvede hudbu z Gibsonova filmu

Kultura

  13:00
Litomyšl - Mezinárodní operní festival Smetanova Litomyšl uvede v české premiéře vokální symfonii Umučení Krista s hudbou ze stejnojmenného filmu Mela Gibsona. Zazní neděli 21. června večer na nádvoří zámku Litomyšl v podání Filharmonie Brno pod taktovkou samotného autora Johna C. Debneyho.

Záběr z filmu Umučení Krista, režie Mel Gibson foto: Reprofoto

Skladba o prologu, sedmi zastaveních Křížové cesty a epilogu vznikla na podkladě a z motivů hudby, kterou John C. Debney zkomponoval pro film Mela Gibsona Umučení Krista v roce 2004, a za níž byl o rok později nominován na Oscara. Světová premiéra Debneyho symfonie se uskutečnila ve Vatikánu.

John C. Debney

Vedle Debneyho se v Litomyšli osobně představí další hollywoodská hvězda, zpěvačka Lisbeth Scott, která nazpívala vokály k řadě známých filmů, např. Mnichov, Království nebeské, Avatar, Transformers, sérii Shrek nebo seriálu True Blood. Spolu s ní vystoupí hráč na etnické dechové nástroje Pedro Eustache, sólisté opery Národního divadla v Praze Alžběta Poláčková a Aleš Briscein a Český filharmonický sbor Brno.

Debneyho vokální symfonii Umučení Krista považuje za letošní festivalový tahák první třídy dramaturg Smetanovy Litomyšle Vojtěch Stříteský: „Už když jsem před lety viděl stejnojmenný Gibsonův film, jeho hudba na mě působila neskutečně intenzivně! Nejenže umocňovala snímek, jeho už tak mimořádnou atmosféru, vždyť byla po právu nominovaná na Oscara, ale cítil jsem, že její velká síla určitě může fungovat i mimo biograf.“

 

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!