Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Úspěch snímků Michala Novotného

Kultura

  13:48
PRAHA - Fotoreportér Lidových novin Michal Novotný získal první cenu v mezinárodní soutěži, kterou vyhlašuje americká National Press Photographer Association a jež je americkou obdobou World Press Phota.

Miroslav Tolpiza, 16 let. Obyvatel opuštěného oděského domu drží v ruce injekci naplněnou drogou. foto: Lidové noviny

Do soutěže Best of Photojournalism se hlásí fotografové z celého světa a cena se nejen ve Spojených státech těší velké prestiži. Čtyři soutěžní okruhy – zpravodajské video, webová stránka, fotoeditace a samotná fotografie – se člení na četné další podkategorie. Michal Novotný se zúčastnil soutěže ve čtvrté kategorii, která se opět dělí na další oddíly – sportovní reportáž, humor, celebrity, konceptuální ilustrace, portrét, přírodní katastrofy, reportáže a další.




Michal Novotný (* 1973) skvěle uspěl právě v jedné z nejprestižnějších kategorií soutěže nazvané Enterprise Picture Story (large markets). Na dalších místech – druhá cena a čestné uznání – byl oceněn například James Nachtwey s reportážemi, které černobíle fotografoval pro časopisy Vanity Fair a National Geographic Magazine. James Nachtwey je podle slov Michala Novotného „bezkonkurenční špička světové fotožurnalistiky“. Na dalších místech v téže kategorii byli oceněni Stephen M. Katz (Physicians For Peace, 3. místo) a David Hogsholt z Getty Images (čestné uznání).

Pohled na život dětí: znepokojující, neúprosný
Michal Novotný nabídl do soutěže dvanáct snímků ze série, kterou pro svůj mateřský list Lidové noviny pořídil loni při reportážní cestě na Ukrajinu. Podle vyjádření porotkyně soutěže Naomi Halperingové jury ocenila cyklus Novotného snímků oděských dětí bez domova proto, že je „znepokojující, neúprosný, intimní, je to něco, co nechcete vidět, ale před čím nemůžete uhnout pohledem“.

Fotoreportér Michal Novotný je držitelem mnoha mezinárodních ocenění – opakovaně se jeho práce umísťují v soutěžích World Press Photo, Best of Photojournalism i Czech Press Photo. Publikuje ve významných světových novinách a časopisech; patří mezi ně například Stern, Focus, L’Expres, L’Equipe či El Mundo.

Za snímek z ukrajinské Oděsy z cyklu Děti závislé na drogách získal Michal Novotný už loni druhou cenu v kategorii Každodenní život soutěže Czech Press Photo. Jde o mimořádně působivou, syrovou reportáž, která ukazuje beznadějnou situaci oděských dětí, jež propadly drogám a jimž zjevně není pomoci.

V souvislosti se svým čerstvým vítězstvím Novotný připomíná, že pro obrazové redaktory velkých světových časopisů je hodnotnější ocenění za sérii fotografií než za jednotlivé snímky. „Uvažují tak, že dobrou jednotlivou fotku můžete udělat i náhodou, zatímco dobrý soubor dvanácti fotografií asi ne,“ říká.



Fotoreportér Michal Novotný. Narodil se v roce 1973 v Praze, již v osmnácti letech působil jako válečný reportér v konfliktu v Jugoslávii. Vytvořil reportážní cykly z mnoha míst světa. Je reportérem Lidových novin, jeho práce publikují prestižní světová periodika, například časopisy Stern, Focus, L’Expres, L’Equipe či El Mundo. Fotografie Michala Novotného pravidelně získávají významná mezinárodní ocenění.

Autor: