Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Uznávaný jazzman chystá skladbu pro Prague Proms

Kultura

  14:00
PRAHA - Mezinárodní hudební festival Prague Proms bude letos ve znamení několika premiér. Na osmý ročník přehlídky poprvé mezi 16. červnem a 22. červencem zavítá kupříkladu americký jazzový trumpetista a skladatel Nicholas Payton.

Trumpetista Nicholas Payton foto: nicholaspayton.com

Letní hudební přehlídku zahájí koncert světově uznávaného trumpetisty Paytona, který v současné době komponuje přímo pro Prague Proms skladbu. Ve světové premiéře ji uvede s Českým národním symfonickým orchestrem (ČNSO), rezidenčním tělesem festivalu, a big bandem Sv. Blažeje. "Paytonem jsme chtěli uzavřít mozaiku moderních černošských trumpetistů," řekl ředitel festivalu a soukromého ČNSO Jan Hasenöhrl, který "promenádní festival" založil.

Poprvé v české metropoli se na letní scéně Prague Proms - Žofín Garden - představí také jeden z nejuznávanějších jazzových zpěváků Kurt Elling, a to s novým programem v triu s Charliem Hunterem a dosud neoznámeným bubeníkem.

Dva dny předtím uvede stejný repertoár v premiéře i na rotterdamském North Sea Jazz festivalu. Za své poslední album The Gate byl mimo jiné nominován už podeváté na cenu Grammy.

Příspěvek ke konci světa

Další hvězdou festivalu bude uznávaná klavíristka Monterová, která vystoupí 18. července za doprovodu ČNSO. Pro pražské publikum chystá Mozartův klavírní koncert a známou skladbu Rhapsody in Blue od George Gershwina. "Monterová je známa svými kousky na pódiu. Její muzikalita je naprosto nadstandardní. Myslím si, že si každý užije právě to, že odehraje nádherné dva klavírní koncerty a opepří je tím, že bude komunikovat podobně jako Bobby McFerrin s publikem a improvizovat na dané téma. Je to velice zajímavé a působivé," uvedl Hasenöhrl. Klavíristka by měla do programu zařadit právě improvizaci na náměty, které jí navrhne publikum přímo na koncertu.

Pořadatelé prý letos záměrně zařadí na program i Osudovou symfonii od Ludwiga van Beethovena, připojují se prý "k množině skeptiků, kteří očekávají s koncem roku 2012 současně konec světa". Také poslední koncert symbolicky uzavře Závěrečná noc, na níž zazní ojedinělá série árií končících slavné světové opery. ČNSO povede dirigent Marcello Rota, ze sólistů se představí například Eva Urbanová nebo Gianfranco Montresor.

Na festival zavítá ale i mezzosopranistka Dagmar Pecková, duo Tara Fuki, kvarteto Gadrew Way, dirigent Carl Davis i rakouský dechový septet Mnozil Brass.

Autor: