Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

V Glastonbury se čekají U2, Coldplay a déšť

Kultura

  11:53
LONDÝN - Již 41. ročník největšího rockového festivalu na světě začíná ve čtvrtek na farmě Worthy Farm v hrabství Somerset v jižní Anglii, který je ale známý podle jména nedalekého městečka Glastonbury. Hlavními hvězdami festivalu jsou irští rockeři U2, anglická kapela Coldplay a americká zpěvačka Beyoncé. Letos návštěvníci mohou čekat nejen kvalitní hudbu, ale po suchých ročnících i déšť a tradiční bahno.

Atmosféra z loňského festivalu foto: Reprofoto

Brány festivalu se otevřou ve středu, aby na 170.000 návštěvníků mohlo v areálu včas rozbít své stany. Hrát se začne ve čtvrtek, ale do tuhého půjde až v pátek, kdy na ústřední scéně Pyramid vyvrcholí program vystoupením U2.

Irští rockoví veteráni měli přijet už loni, ale museli vystoupení zrušit, protože jejich frontman Bono si při zkoušce vážně poranil záda. Bude to jejich první festivalové vystoupení od 80. let, ale možná bude "zpestřeno" akcí organizace Art Uncut, která chce při koncertu protestovat proti tomu, že U2 se údajně snaží platit co nejmenší daně převedením části svých aktivit z Irska do Nizozemska. Art Uncut prý nechtějí koncert narušit, ale dají najevo své námitky nafukovacím transparentem.

Před U2 vystoupí na Pyramid i další legendy - americký bluesman B.B. King a Angličan Morrisey známý jako sólista i jako frontman někdejší slavné kapely 80. let The Smiths. Na dalších scénách budou v pátek hrát kapely Primal Scream, Mumford & Sons a Fleet Foxes.

Hudba ze všech stran

V sobotu se na Pyramid objeví před Coldplay další anglická skupina Elbow a skotský zpěvák Paolo Nutini, stejně jako nastupující rapperská hvězda Tinie Tempah. Více na rock orientovaní diváci mohou v sobotu dát přednost programu na pódiu Other Stage, kde vystoupí Chemical Brohters, White Lies, Friendly Fires a The Kills.

Festival vyvrcholí v neděli koncertem Beyoncé, před níž budou hrát jednadvacetiletá anglická folková zpěvačka Laura Marlingová nebo slavný americký písničkář Paul Simon. V neděli také budou na Other Stage rockové kapely Eels, Kaiser Chiefs a Queens of the Stone Age.

Loňský ročník se konal takřka za tropického počasí bez kapky deště. Letošek ale bude nejspíš návratem k tradici deště a hlubokého bláta, ve které se trávník kolem pódií někdy promění. I když se nepočítá s tím, že festival proprší jako v letech 2005 a 2007, meteorologové předpovídají relativní chladno, přinejmenším dešťové přeháňky a doporučují divákům, aby si přibalili pláštěnky a holínky, protože na slavné bahno letos nejspíš dojde.

Festival začal v roce 1970 pořádat na své farmě Michael Eavis, kterého inspiroval bluesový festival v Bathu. Festival tehdy trval dva dny, přišlo 1500 lidí, kteří zaplatili jednu libru, měli mléko zadarmo a poslouchali Marka Bolana či Ala Stewarta. O rok později tu již bylo 12.000 lidí, kteří slyšeli Davida Bowieho, Joan Baezovou nebo Traffic. Pak se festival pár let nekonal, ale koncem 70. let se na farmě začalo hrát znovu a přijíždělo sem stále více lidí.

Neúnavný Eavis

Pětasedmdesátiletý Eavis organizuje festival pořád, i když za pomoci dcery Emily. Cena vstupenky se postupně vyšplhala na 200 liber (asi 5500 korun).

Návštěvníci ale mají zas na výběr z desítek scén a několika set umělců všech žánrů populární hudby. Na některých scénách se také přednáší poezie a letos nechal Eavis postavit repliku středověké portugalské arény Campo Pequeno, kde se bude hrát divadlo. Novinkou je i scéna The Spirit of 71 (Duch roku 71), kde vystoupí někteří umělci z prvních ročníků festivalu.

Přímý přenos

Popularita Glastonbury lety neklesá, ale spíš roste, lístky na letošní ročník se prodaly za několik hodin. Stejně tak je ve stále větší míře atrakcí pro starší fanoušky. Podle průzkumu listu Daily Mail bude každý devátý divák v Glastonbury starší 50 let. Deník ale poznamenává, že to není tak překvapující, když řada hlavních hvězd nejsou rozhodně teenageři - U2 jsou padesátníci, Morrisseymu je 52, Paulu Simonovi bude 70 a B.B. Kingovi je 85 let.

Fanoušci všeho věku, kteří nesehnali lístky, mohou Glastonbury sledovat v Británii v televizi a v zahraničí na webové stránce festivalu na rádiu Worthy FM. Na další ročník festivalu si ale všichni budou muset počkat do roku 2013, protože příští rok si Glastonbury dává pauzu - podle Eavise proto, aby si zemědělská půda na jeho farmě trochu oddechla.

Nezapomeňte na letní festivaly

Klára Vytisková a Toxique

Lidovky.cz pro vás připravily speciální nabídku letních festivalů. Podívejte se na přehlednou časovou osu se základními informacemi o akcích v Česku.

Více informací najdete ZDE.

Autor: