Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

V Liberci budou natáčet dánský seriál. Hraje v něm i herec ze Sexu ve městě a Městečka Twin Peaks

Kultura

  13:59
LIBEREC - V Liberci se bude v příštím týdnu natáčet dánský seriál z doby II. světové války o korunní princezně Märthy, která utíká napříč Evropou před nacisty. Jednu z hlavních rolí ztvární americký herec Kyle MacLachlan. V pátek o tom informovala mluvčí radnice Jana Kodymová. „Televizní diváci ho mohou znát se seriálů Městečko Twin Peaks, Zoufalé manželky nebo Sex ve městě,“ dodala.

Herec Kyle MacLachlan v seriálu Městečko Twin peaks. foto: Showtime Networks

Natáčení omezí parkování v horním centru, na náměstí Dr. E. Beneše. „Od 26. do 29. března nebude možné zaparkovat před budovou divadla F. X. Šaldy a před budovou hlavní pošty,“ uvedla Kodymová. Dánský filmový štáb využije pro natáčení seriálu Atlantic Crossing kromě náměstí také historickou budovu radnice, hlavní vlakové nádraží, železniční stanici Horní Růžodol a Liebiegův palác.

Liberec se v posledních letech stal oblíbenou destinací pro filmaře. Výrazný podíl na tom má filmová kancelář města, která funguje od roku 2015. Filmařům pomáhá hlavně s výběrem vhodných lokací či v koordinaci natáčení. Od doby svého vzniku se podílela na bezmála 30 projektech. Největší finanční přínos pro město mělo natáčení filmu Spider-Man: Daleko od domova. Podle odhadu radnice filmaři ve městě utratili zhruba 30 milionů korun za pronájem míst, za služby, ubytování a komparz.

Statisty pro natáčení hledají i dánští filmaři. „Chybějí hladce oholení muži s výškou do 180 centimetrů, bez náušnic a viditelného tetování. Ženy štíhlé postavy, s nebarvenými vlasy, alespoň po ramena, popřípadě s přirozeně barvenými vlasy. I ženy musí být bez viditelného tetování a piercingu,“ uvedla mluvčí radnice. Bližší informace lze podle ní získat na telefonním čísle 606 224 266.

Kyle MacLachlan v seriálu Zoufalé manželky.
Herec Kyle MacLachlan v seriálu Sex ve městě.
Autor:

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...