Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Vážně bych chtěl natočit komedii, prohlásil Tarantino. Láká ho oživit tradici spaghetti westernů

Režisér vítězného filmu Quentin Tarantino foto: AP

V jednom z rozhovorů v rámci mezinárodního filmového festivalu v Římě se režisér Quentin Tarantino rozhovořil o svém dost možná posledním filmovém projektu.
  14:00

Ve svém snímku Tenkrát v Hollywoodu (2019) Tarantino zúročil svou posedlost filmovým průmyslem šedesátých let. Pokusil se vytvořit plastický obraz světa vypočítavých producentů, slibujících agentů a filmových hvězdiček, které mají ty nejlepší role již dávno za sebou. Ačkoliv se Tarantinovo jméno stalo synonymem pro rozpustilé krváky, Tenkrát v Hollywoodu do této kategorie docela nezapadalo a nabídlo spíše drama s komediálními prvky, kde klasicky „tarantinovských“ bylo zhruba jen posledních pět minut.

Tom Shone: Tarantino – retrospektiva 799 Kč
Quentin Tarantino s manželkou Daniellou Pickovou (Londýn, 30. července 2019)

Tarantino svůj poslední film stihl převést do stejnojmenného románu (česky 2021, nakladatelství Prostor) a plně se věnoval filmové kritice na svém blogu. Nový film ale v přípravě zatím nemá. „Předně bych rád natočil komedii,“ svěřil se novinářům na filmovém festivalu v Římě, kde přebíral cenu za celoživotní dílo.

Jeho novým projektem by nakonec mohl být komediální western. „Bude to zábava! Chtěl bych natočit takový ten klasický spaghetti western, kde každá z postav bude mluvit jiným jazykem,“ doplnil. „Mexický bandita bude ve skutečnosti Ital, hrdina bude mluvit anglicky, zlý šerif německy, mexická tanečnice v saloonu bude ve skutečnosti Židovka. Bude to zábava. Všichni herci budou vědět, že mají mluvit až když ten druhý domluví.“

V roce 2016 Quentin Tarantino prohlásil, že svou kariéru hodlá ukončit po deseti celovečerních filmech. Tenkrát v Hollywoodu byl devátým. Co bude labutí písní oceňovaného režiséra, pokud své slovo dodrží? 

V roce 2017 se hovořilo o tom, že Tarantino jako svůj poslední film zpracuje Star Trek. „Už k tomu existuje scénář. Ještě se nad ním musím pořádně zamyslet, ale zatím jsem na to neměl čas,“ odpověděl novinářům na otázku, zda bude opravdu režírovat film z kultovního sci-fi univerza. „Podle scénáře je to film pro dospělé. Pokud to nakonec natočím, tak to tak zůstane,“ sdělil poté v rozhovoru magazínu Empire. Od roku 2019 o projektu nejsou žádné nové zprávy a vypadá to, že se nakonec neuskuteční. 

Režisér v rozhovoru v rámci festivalu dále prozradil, že se k natáčení filmu dostal paradoxně díky lekcím herectví. „Miloval jsem filmy daleko víc než ostatní studenti. Skutečně jsem je miloval, kdežto ostatní se starali jen o sebe,“ prohlásil. „Kvůli té láce jsem nechtěl ve filmech jen vystupovat. Toužil jsem, aby ten film byl můj film.“ 

Jak vyzrát na citlivou pokožku miminek?
Jak vyzrát na citlivou pokožku miminek?

40 testerek vyzkoušelo intenzivní zklidňující balzám pro velmi suchou, citlivou i atopickou pokožku Atoderm Intensive baume od Biodermy. Jak balzám...